Голова САП Холодницький: Рада заблокувала слідство проти нардепа Березкіна

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Голова САП Холодницький: Рада заблокувала слідство проти нардепа Березкіна

Гонтар Володимир / УНІАН

Слідство щодо народного депутата Станіслава Березкіна («Воля народу») у справі про крадіжку $20 млн Ощадбанку заблоковане рішенням Верховної Ради, яка не дала згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності .

Про це в кулуарах парламенту журналістам сказав голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький.

«Фактично, зараз слідство щодо конкретної особи заблоковане, немає згоди на притягнення її [до відповідальності]. Така ситуація вже не вперше в нас. Слідство буде тривати, справа буде направлена до суду. А стосовно конкретного депутата буде виділено окреме провадження», — заявив антикорупційний прокурор.

За його словами, САП розслідує провадження понад 1,5 року.

«Були проведені всі необхідні слідчі та процесуальні дії, десятьом особам оголошені підозри та є чітка доказова база, що саме ця особа виступає організатором вчинення цього злочину… Щоби бути замовником вбивства, необов’язково самому натискати на курок», — сказав Холодницький.

Він додав, що Рада не вперше блокує подання від САП про зняття недоторканності з нардепів.

«Я не розумію тоді, яким чином працювати нашим антикорупційним органам, коли всі наші намагання довести справу до суду і довести вину чи невинуватість особи впирається в такий позасудовий порядок. Це вже не перше подання, яке ми направляли. Попереднє було щодо нардепа з «Опозиційного блоку» Дунаєва по недостовірній декларації», — зауважив керівник САП.

  • Верховна Рада 20 листопада не підтримала притягнення нардепа Станіслава Березкіна («Воля народу») до кримінальної відповідальності. За це рішення проголосували 160 нардепів із 226 необхідних. Через це спікер Верховної Ради Андрій Парубій не зміг поставити на голосування подання ГПУ про згоду на затримання й арешт Березкіна.
  • Національне антикорупційне бюро підозрює, що Березкін організував схему, за якою його рідні та бізнес-партнери привласнили кредит Ощадбанку у $20 млн. 25 жовтня Соломʼянський районний суд Києва заарештував 10 підозрюваних у цій справі, включно з сином нардепа Максимом Березкіним, проте шестеро з них вийшли під заставу наступного дня.