Побудований Росією Керченський міст зміщується. МінТОТ показало знімки з космосу

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Побудований Росією Керченський міст зміщується. МінТОТ показало знімки з космосу

Sergei Malgavko\TASS via Getty Images

Незаконно побудований Росією в анексованому Криму Керченський міст зміщується, повідомило Міністерство з питань тимчасово окупованих територій на сторінці у Facebook.

«Незаконно побудований Російською Федерацією Керченський міст зміщується (результати космічної зйомки). Такі висновки зроблені на основі інтерферометричного методу обробки даних космічних знімків, зроблених з боку тимчасово окупованого Кримського півострова та острова Тузли», — зазначили у відомстві.

Зокрема, зафіксовано кілька критичних ділянок, де відбуваються процеси зміщення:

1. У районі штучного насипу з боку Кримського півострова помічено об’єкти з вертикальними зміщеннями зі швидкістю від 89 міліметрів (просідання) до 52 міліметрів на рік (підняття) (графік у синій рамці).

2. У центральній частині мосту зазначено підняття арки залізничного сполучення зі швидкістю до 30 міліметрів на рік. Проте арка автомобільного сполучення просідає зі швидкістю до 32 міліметрів на рік (графік у червоній рамці).

3. На території острова Тузла спостерігаються дві небезпечні ділянки.

  • Перша — частина коси просідає зі швидкістю від 10 до 90 міліметрів на рік (графік у синій рамці).
  • Друга — об’єкти поруч з ділянкою мосту просідають зі швидкістю до 83 міліметрів на рік (графік у червоній рамці).

«Виявлені вертикальні зміщення арок Керченського мосту за оцінками фахівців свідчать про нестабільність морського дна у місцях встановлення опор та мають негативний вплив на акваторію Чорного моря, можуть нести загрози життю і здоров’ю людей», — заявили в міністерстві.

За даними МінТОТ, складні погодні умови можуть посилити деформацію Керченського мосту.

  • У 2014 році Росія анексувала український півострів Крим і розвʼязала збройний конфлікт на Донбасі. Після цього США і Європейський Союз ввели економічні санкції проти РФ, які кілька разів розширювалися і зміцнювалися.
  • У санкційних списках РНБО, які затверджували через анексію Росією Криму та агресію на Донбасі, близько 1 800 фізичних і 800 юридичних осіб, більшість із них з Росії.
  • 29 серпня Кабінет міністрів затвердив додатковий список із 19 російських компаній та 22 фізичних осіб, до яких застосовані санкції за незаконне будівництво Керченського мосту.