Рада відмовилася скасовувати нові зміни у правилах розмитнення авто. Тепер закон має підписати президент

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Рада відмовилася скасовувати нові зміни у правилах розмитнення авто. Тепер закон має підписати президент

Гонтар Володимир / УНІАН

Верховна Рада відмовилася скасувати рішення про ухвалення закону №8487, який вносить зміни до системи оподаткування ввезення легкових автомобілів. Саме проти прийняття цього документу протестують власники машин з європейською реєстрацією, які вже другий день проводять безстрокову «акцію громадянської непокори» та блокують проїзд транспорту в різних областях України.

У парламенті було зареєстровано два проекти постанови про скасування прийняття закону 8 листопада. Автором одного з них був народний депутат Юрій Дерев’янко, іншого Сергій Каплін.

Спікер парламенту Андрій Парубій повідомив, що закон сьогодні, 21 листопада, передадуть на підпис президенту.

Пропозицію Дерев’янка підтримали лише 67 народних депутатів при необхідному мінімуму 226, пише УНІАН. Він стверджував, що при голосуванні було порушено процедуру ухвалення закону №8487, тому його ухвалення треба скасувати.

Не підтримали в парламенті і проект постанови Сергія Капліна. Він теж наголошував на тому, що було порушено процедуру розгляду законопроекту. Він стверджував, що було пізно опубліковано порівняльну таблицю до другого читання — у переддень голосування, а не за 10 днів до розгляду, як передбачено Регламентом. За рішення про скасування закону проголосувало усього 56 народних депутатів.

Оскільки парламент не підтримав ці постанови, розблоковані наступні процедури, після яких закон №8487 набуває чинності.

Тепер голова Верховної Ради отримав право підписати закон і надати його на підпис президенту.

  • 8 листопада Верховна Рада прийняла законопроект №8487, який вносить зміни у Податковий кодекс. За його ухвалення проголосували 250 нардепів. Також Рада ухвалила закон №8488, який вносить зміни до Митного кодексу і передбачає посилення контролю за переміщенням і перебуванням у країні транспортних засобів з іноземною реєстрацією.
  • У зв’язку з цим 7—8 листопада власники автомобілів з єврономерами протестували під Верховною Радою, а 20 листопада почали безстрокову «акцію громадянської непокори». Вони кажуть, що не згодні зі змінами в законодавстві та виступають проти вікового коефіцієнту в розрахунку вартості акцизу під час розмитнення авто.