В ОАЕ студента з Великої Британії за пʼять хвилин засудили до довічного терміну за шпигунство

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:
В ОАЕ студента з Великої Британії за пʼять хвилин засудили до довічного терміну за шпигунство

Daniela Tejada

Суд в Обʼєднаних Арабських Еміратах засудив 31-річного студента Даремського університету з Великої Британії Метью Хеджеса до довічного увʼязнення за шпигунство, повідомляє Sky News.

Хеджес проводив дослідження в ОАЕ для дисертації про політику безпеки після протестів у низці арабських країн в 2010—2011 роках, відомих як «арабська весна». Проте влада ОАЕ вважає, що це було лише прикриттям для збору секретної інформації.

Студента затримали, коли він виходив з аеропорту Дубая 5 травня 2018 року. Наприкінці жовтня Хеджеса випустили під заставу, і родичі сподівалися, що його виправдають. Проте на судове засідання 21 листопада не запросили адвоката Хеджеса, а саме воно тривало менше пʼяти хвилин, за словами представника сімʼї студента.

У результаті суд визнав британця винним, засудив до довічного увʼязнення, яке за законом ОАЕ може становити не більше 25 років, постановив конфіскувати всю його техніку і дослідження та сплатити судові витрати. Коли Хеджес відбуде покарання, його вишлють із країни.

Захист планує оскаржити це рішення, а премʼєр-міністр Великої Британії Тереза Мей пообіцяла, що інцидент буде обговорюватися на переговорах із представниками ОАЕ на найвищому рівні.