Російський катер протаранив український буксир в Азовському морі

Дата:
Російський катер протаранив український буксир в Азовському морі

Прес-служба прикордонного управління ФСБ Росії по Республіці Крим

Вранці 25 листопада російський прикордонний корабель «Дон» протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі. Про це повідомляє прес-служба ВМС України.

В результаті тарана в українського буксира був пошкоджений головний двигун корабля, обшивка і леєрна огорожа, втрачений рятувальний пліт.

У ВМС уточнили, що інцидент стався, коли два малих броньованих артилерійських катери «Бердянськ» і «Нікополь» та рейдовий буксир «Яни Капу» переходили з порту Одеса в порт Маріуполь Азовського моря.

«Про намір здійснювати перехід російську сторону заздалегідь проінформували відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства. Однак всупереч Конвенції ООН з морського права та договору між Україною і Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки, прикордонні кораблі РФ скоїли агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України», — йдеться в повідомленні ВМС.

Тим часом представники ФСБ Росії заявили, що три кораблі ВМС України «незаконно перетнули державний кордон».

«Три кораблі Військово-морських сил України в порушення статей 19 і 21 Конвенції Організації Обʼєднаних Націй з морського права, перетнули державний кордон Російської Федерації, неправомірно зайшли в тимчасово закриту акваторію територіального моря Російської Федерації», — заявила російська сторона.

У заяві також йдеться, що Україна, начебто, не подала заявки «встановленим порядком», і тому кораблі не були включені до «графіка проходу».