Порошенко попросив Раду підтримати введення воєнного стану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Порошенко попросив Раду підтримати введення воєнного стану

Палінчак Михайло / УНІАН

Президент Петро Порошенко попросив Верховну Раду ввести воєнний стан.

РНБО запропонувала ввести воєнний стан на 60 діб. Порошенко заявив, що консультації з головою Верховної Ради з цього питання вже проведені. «Запровадження воєнного стану не означає, що Україна проводитиме наступальні дії. Україна буде проводити дії щодо оборони своєї території. Це не означає зміни положення на фронтовій лінії Донецької та Луганської областей», — додав президент.

За його словами, рішення не передбачає негайної мобілізації, але буде «проведено роботу з резервом першої черги». Також президент додав, що рішення не передбачатиме обмеження конституційних прав громадян. Порошенко попросив депутатів Верховної Ради зібратися 26 листопада на позачергове засідання для підтримки цього рішення.

Начальник Генштабу Віктор Муженко заявив, що при захопленні українських кораблів було поранено шістьох військових ВСУ, з них двоє — у важкому стані. «Звʼязку із затриманими немає», — додав Муженко.

Голова НБУ Яков Смолій додав, що введення воєнного стану не вплине на роботу банків та фінансової системи. Голова Держприкордонслужби Петро Цигикал запропонував перейти на посилений режим охорони кордону, та обмежити в Україну вʼїзд окремих категорій російських громадян. За його словами, робота усіх пунктів пропуску буде проходити у звичайному режимі.

Що означає воєнний стан?

Для населення:

Цей правовий режим дозволяє обмежувати окремі права та свободи. Наприклад, він дозволяє вводити комендантську годину, проводити мобілізацію, обмежувати пересування на певних територіях, проводити перевірки документів і речей, а також транспортних засобів.

Воєнний стан дозволяє проводити евакуацію населення, якщо виникає загроза його життю або здоров’ю, а також матеріальних і культурних цінностей.

Воєнний стан дозволяє усувати з посади керівників підприємств і установ, якщо вони неналежним чином виконують обов’язки в умовах воєнного стану.

Для ЗМІ та свободи слова:

Режим також дозволяє забороняти мирні збори, мітинги, марши та демонстрації, дозволяє ініціювати заборону діяльності політичних партій, громадських об’єднань. Регулюється діяльність ЗМІ та видавництв. Радіостанції та телевізійні центри можуть використовуватися для ведення розʼяснювальної роботи. Воєнний стан гарантує посилення захисту державної таємниці.

Для політичної системи:

Якщо строк повноважень президента закінчиться під час воєнного стану, вони продовжуються. Вибори можна проводити лише після скасування воєнного стану.

Верховна Рада в разі введення воєнного стану по всій Україні або в окремих її місцевостях працює в сесійному режимі. Якщо строк її повноважень закінчиться під час дії воєнного стану, вони продовжуються до дня першого засідання першої сесії Верховної Ради України, обраної після скасування воєнного стану.