«Країнам у стані війни МВФ не дає грошей». Що говорив Порошенко про воєнний стан у 2014-му і чому був проти. Нагадуємо

Дата:
«Країнам у стані війни МВФ не дає грошей». Що говорив Порошенко про воєнний стан у 2014-му і чому був проти. Нагадуємо

Пресслужба президента України

У Керченській протоці 25 листопада російські прикордонники відкрили вогонь та захопили три українські кораблі, які переходили з порту Одеса в порт Маріуполь. Поранено шістьох моряків ВМС України. Після цього у ніч на понеділок, 26 листопада, президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду на 60 днів ввести воєнний стан. Рада збереться для розгляду цього питання о 16:00 26 листопада.

Чотири роки тому президент Петро Порошенко виступав проти введення воєнного стану. Свою позицію він аргументував на зустрічі з керівниками парламентських фракцій та груп ще у липні 2014 року. Нагадуємо головні тези глави держави.

1. Під час воєнного стану заборонено постачання зброї.

Порошенко підкреслював, що Україна вже перебуває у стані бойових дій та має обороняти свою територію. Для цього необхідні боєздатна армія та відповідне її забезпечення, що неможливо під час воєнного стану.

«У воєнному стані заборонено постачання зброї, продукції подвійного призначення, а нам треба виграти війну», — наголошував президент.

2. Під час воєнного стану міжнародні фінансові інституції не можуть підтримувати країну

«Країнам у стані війни МВФ не дає грошей. Про це ніхто не думає, коли ставить сьогодні питання про воєнний стан», — сказав тоді Порошенко.

3. Під час воєнного стану міжнародним правом захищена і країна-агресор.

«Воєнний стан — це ситуація, коли є протилежна сторона. І та сторона, з якою ми воюємо, має відповідні права. Її можуть підтримувати, в тому числі й інші держави, вона захищена міжнародним правом», — сказав президент.