У МВФ заявили, що їм не заборонено співпрацювати з Україною при воєнному стані

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Міжнародного валютного фонду немає формальних юридичних заборон, що перешкоджають продовженню співпраці в умовах воєнного стану.

Про це повідомила прес-служба київського офісу МВФ, передають «Українські Новини».

У фонді зазначили, що МВФ вже співпрацював з низкою країн, на території яких розгорталися військові конфлікти різної активності.

Для фонду важливо, щоб у країні існував план реформ і щоб дії влади сприяли його реалізації.

  • У Керченській протоці 25 листопада російські прикордонники відкрили вогонь та захопили три українські кораблі, які переходили з порту Одеса в порт Маріуполь .Поранено шістьох моряків ВМС України. Після цього у ніч на понеділок, 26 листопада, президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду на 60 днів ввести воєнний стан. Рада збереться для розгляду цього питання о 16:00 26 листопада.
  • Чотири роки тому президент Петро Порошенко виступав проти введення воєнного стану .У 2014 році глава держави аргументував це тим, що під час воєнного стану міжнародні фінансові інституції не можуть підтримувати країну. «Країнам у стані війни МВФ не дає грошей. Про це ніхто не думає, коли ставить сьогодні питання про воєнний стан», — сказав тоді Порошенко.
  • Раніше Україна виконала основні умови для схвалення Міжнародним валютним фондом нової 14-місячної програми фінансування на $3,9 млрд. Аби МВФ схвалив нову програму, Україна мала підняти ціни на газ для населення і прийняти держбюджет на 2019 рік.
  • Перший транш кредиту від МВФ складе $1,5 млрд. Гроші Україна планувала отримати у середині грудня цього року.