Захоплення українських кораблів в Азовському морі: катери ВМС пришвартували в Керчі, Рада підтримала введення воєнного стану. Головне

Дата:
Захоплення українських кораблів в Азовському морі: катери ВМС пришвартували в Керчі, Рада підтримала введення воєнного стану. Головне

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

26 листопада Верховна Рада підтримала введення воєнного стану в 10 областях після захоплення Росією двох українських катерів і буксира в Керченській протоці. За це рішення проголосували 276 нардепів. Перед цим РНБО рекомендувала парламенту ввести воєнний стан на всій території України. Президент Петро Порошенко у звернені до українців заявив, що запропонував ввести воєнний стан на 30 днів — з 28 листопада.

Захоплені українські катери та буксир пришвартували в Керчі, а поранених українських моряків госпіталізували. theБабель завершує ведення текстового онлайну навколо подій у Азовському морі.

22:25. Дональд Трамп заявив, що йому «не подобається» ескалація в Азовському морі. Американський лідер сподівається, що ситуація виправиться.

21:52. Рада ухвалила звернення до ООН, Європарламенту та низки міжнародних організацій через захоплення українських кораблів. Попросили військової допомоги, а також закликали до посилення санкцій проти РФ та запровадження нових.

21:45. Крім воєнного стану, парламент проголосував за призначення дати виборів президента. Вони відбудуться 31 березня 2019 року.

21:36. Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану в 10 областях: Вінницькій, Донецькій, Запорізький, Луганській, Сумській, Чернігівській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Одеській та у внутрішніх водах України.

21:00. «Самопоміч» та «Батьківщина» планують голосувати за введення воєнного стану. Але без обмеження конституційних прав громадян. «Опоблок» голосувати за введення ВС не буде.

20:30. Міністр закордонних справ Павло Клімкін під час виступу в Верховній Раді заявив, що його відомство ініціюватиме введення біометричного контролю для власників службових та диппаспортів з РФ.

20:20. У мережі зʼявився повний список українських моряків, яких затримали російські силовики в Азовському морі.

20:00. Постпред України в ООН Володимир Єльченко заявив, що дані розвідки говорять про можливе захоплення Росією Маріуполя в Донецькій області та Бердянська в Запорізькій області. «Подальша ескалація ситуації не може бути виключена. За наявними оперативними даними, є явна загроза вторгнення і захоплення Маріуполя та Бердянська, подальших агресивних дій і провокацій з боку прикордонної служби РФ, ФСБ і ВМС Росії», — сказав Єльченко. Він підкреслив, що Україна потребує посилення санкцій проти Росії.

19:40. Рада відновила екстрене засідання після майже двогодинної перерви. Виступаючи з трибуни, секретар РНБО Олександр Турчинов повідомив, що президент Порошенко подав у Раду оновлений законопроект щодо введення воєнного стану на 30, а не на 60 днів.

19:25. Українським морякам можуть обрати запобіжний захід в анексованому Криму вже завтра, 27 листопада.

18:30. МЗС Росії викликало тимчасового повіреного в справах України Руслана Німчинського. Йому вручили ноту протесту у звʼязку з «грубим порушенням кораблями ВМС України правил мирного проходу в Чорному морі — територіальному морі Російської Федерації».

17:45. У мережі зʼявилися фото поранених українських моряків, яких захопили російські прикордонники.

17:22. Петро Порошенко у зверненні до українців заявив, що пропонує Раді ввести воєнний стан на всій території України з 09:00 середи, 28 листопада.

17:19. Нардеп Олексій Рябчин («Батьківщина») повідомив, що спікер Парубій розпочав консультації з фракціями на третьому поверсі Ради в залі нарад. Присутні всі представники фракцій та груп. Обговорюють укази президента та можливі правки.

16:39. Рада відкрила позачергове засідання (338 депутатів зареєструвалось) і відразу пішла на півгодинну перерву. Спікер Андрій Парубій оголосив про початок консультацій.

16:22. Дві фракції — «Радикальної партії» та «Батьківщини» — вимагають перерви в засіданні Ради для проведення консультацій з президентом щодо введення воєнного стану.

16:12. Не всі журналісти встигли пройти рамки. Перед Радою стоїть велика черга.

Telegram / Олексій Рябчин

16:10. Деякі журналісти і камери вже на своїх місцях, перед трибуною стоять суфлери для президента.

Telegram / Олексій Рябчин

Telegram / Олексій Рябчин

16:06. У Раді вже багато депутатів — 226 точно є.

Telegram / Олексій Рябчин

16:00. Рада збирається на позачергове засідання. Журналісти обмежені в пересуванні тільки третім поверхом.

Telegram / Олексій Рябчин

15:35. Комітет Верховної Ради з питань безпеки та оборони рекомендував Раді підтримати введення воєнного стану.

14:55. Порошенко підписав указ про введення воєнного стану в Україні .Указ набуває чинності з дня його опублікування, тобто з 26 листопада. Контроль за виконанням рішення РНБО покладається на секретаря Ради національної безпеки і оборони України Олександра Турчинова. Указ також внесено до Верховної Ради як законопроект, парламент буде голосувати за введення воєнного стану о 16:00.

14:53. МЗС Росії опублікувало офіційну заяву щодо ескалації в Азовському морі. У заяві РФ закликала офіційний Київ забезпечити недоторканність посольства та генеральних консульств РФ в Україні. Кремль звинуватив Київ у провокації в Азовському морі, яка «спрямована на розпалювання ще одного вогнища напруженості в цьому регіоні».

14:50. Національний банк України просить банки наповнити банкомати готівкою на випадок введення воєнного стану. Також у НБУ пообіцяли у разі необхідності підтримати банки рефінансуванням.

14:43. Початок засідання комітету з національної безпеки і оборони затримується, комітет досі не отримав Указ президента про введення воєнного стану. Засідання комітету повинно було розпочатись о 14:30. Як передає кореспондент theБабеля, про це журналістам повідомив секретар «оборонного» комітету Іван Вінник (БПП).

«Засідання комітету повинне було розпочатись о 14:30, комітет в принципі готовий, але поки бракує документів, з якими нам працювати, але сподіваюсь, що вони зʼявляться найближчим часом», — сказав Вінник. Він також припустив, що засідання Верховної Ради буде проводитись у відкритому режимі, принаймні — у режимі прямої трансляції.

14:31. Телеграм-канал Kotsnews опублікував фото захоплених українських катерів і буксира в Керчі.

Kotsnews

14:15. У Кремлі вперше прокоментували ситуацію в Азовському морі. Прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що російський президент оперативно отримував дані про інцидент з українськими кораблями в районі Керченської протоки. Але поки не планує проводити будь-які телефонні переговори у звʼязку з ситуацією в Азовському морі.

14:00. theБабель зʼясував, як голосуватимуть депутати в Раді за введення воєнного стану. Фракції БПП, «Народного фронту» і «Радикальної партії» підтримають рішення ввести воєнний стан в Україні на 60 діб.

13:53. Міністерство оборони України підтвердило, що троє українських моряків госпіталізовані в лікарню ім. Пирогова в Керчі. Їх прооперували.

13:35. Голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет закликав українців «обʼєднатися перед лицем російської агресії». Про це предстоятель УПЦ КП заявив у зверненні в Facebook.

«25 листопада 2018 року Російська Федерація здійснила відкритий акт агресії проти України, який вже не приховує. Український народ може дати лише одну відповідь на це напад — мужньо протистояти ворогові, ставши на захист рідного краю, на захист своєї державності і свободи», — йдеться в заяві патріарха.

13:20. Президент Петро Порошенко домовився з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом про надзвичайне засідання Комісії Україна-НАТО через захоплення Росією українських кораблів в Азовському морі.

12:56. У Харкові консульство Росії закидали файєрами. Активісти принесли плакати з вимогою звільнити захоплених українських моряків і розірвати дипломатичні відносини з Росією. Учасники підпалили димові шашки і почали кидати їх на територію дипустанови.

В Одесі під російським консульством зібралося більше 100 учасників — представники «Нацкорпусу», «Правого сектора», «Автомайдану», «Свободи» і «Вуличного фронту».

До початку акції поліція перекрила вʼїзд на Гагарінське плато, де розташоване генеральне консульство Російської Федерації. Учасники прибули на автомобілях з українськими прапорами, але проїхати до консульства не змогли. Вони залишили машини на трамвайних коліях і пішли до місця акції пішки.

12:42. Партія «Національний корпус» вимагає від президента Порошенка введення воєнного стану. Представники «Нацкорпусу» та «Національних дружин» зібрались на Майдані і вирушили до Адміністрації президента, на Банкову.

Facebook / Партія «Національний Корпус»

12:30. У ЗМІ зʼявилися імена поранених українських моряків, які перебувають у лікарні в Керчі: Артеменко Андрій Анатолійович (31 березня 1994 року народження, м. Новоукраїнка, Кіровоградська область), Сорока Василь Вікторович (11 квітня 1991 року народження, м. Одеса), Эйдер Андрій Дмитрович (20 грудня 1999 року, м. Одеса).

12:20. Глава МЗС Росії Сергій Лавров заявив, що «через нагнітання напруженості біля кордонів РФ точка неповернення [у відносинах з Україною] може бути пройдена». При цьому він додав, що «нинішня конфронтаційність Росії та Заходу не носить фатального характеру».

12:15. Літак-розвідник ВПС США вилетів до акваторії Чорного моря. Boeing RC-135V з позивним BASTE41 злетів з авіабази Суда-бей на острові Крит у Греції о 07:50 за київським часом і попрямував до узбережжя окупованого Росією Криму.

12:04. Український Уповноважений з прав людини Людмила Денісова повідомила, що троє захоплених в Азовському морі українських моряків знаходяться в керченській лікарні у важкому стані. «Є інформація про стан українських моряків, затриманих в Азовському морі. Тільки що знову говорила з Уповноваженим РФ з прав людини Тетяною Москальковою. Вона повідомила мені, що наші моряки знаходяться на території міста Керч», — написала Денісова у Facebook.

12:00. Поранених українських моряків перевезли до Москви .Про це повідомив постійний представник президента України в Автономній Республіці Крим Борис Бабін. За його словами, їх стан стабільний. При цьому Росія не визнає, що поранення отримали шестеро українських військових.

11:40. У МВФ заявили, що продовжать співпрацювати з Україною, незважаючи на воєнний стан. У Міжнародного валютного фонду немає формальних юридичних заборон, які б заважали такій співпраці, повідомила прес-служба київського офісу МВФ. У фонді додали, що вже співпрацювали з низкою країн, на території яких розгорталися воєнні конфлікти різної активності.

09:32. Конгрес США засудив агресію Росії в Азовському морі. Заяву зробив конгресмен і співголова Українського конгресового кокусу Брайан Фіцпатрік. Президент США Дональд Трамп поки не коментує події в Керченській протоці.

08:31. Радбез ООН 26 листопада, о 18:00 за київським часом, проведе екстрену нараду з-за агресивних дій Росії проти України в Азовському морі. Про це повідомила постійний представник США при ООН Ніккі Хейлі на своїй сторінці у Twitter.

08:15. Після вчорашнього загострення в Азовському морі, Росія відкрила Керченську протоку для руху цивільних суден. «Дозвіл для руху суден по каналу дали близько чевертої ранку», — сказав ТАСС генеральний директор російського підприємства «Кримські морські порти» Олексій Волков.