Під консульствами Росії у Харкові та Одесі вимагають звільнити захоплених моряків

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:

У Харкові та Одесі поблизу консульств Росії в Україні проходять акції протесту через напад російських військових на українські катери в Азовському морі.

У Харкові активісти принесли під дипустанову плакати з вимогою звільнити захоплених українських моряків і розірвати дипломатичні відносини з Росією. На знак протесту деякі учасники підпалили димові шашки та закидали ними будівлю.

В Одесі на акцію під російським консульством зібралося більше 100 учасників, повідомляє «Думська». В основному це представники «Нацкорпусу», «Правого сектора», «Автомайдану», «Свободи» і «Вуличного фронту».

До початку акції поліція перекрила вʼїзд на Гагарінське плато, де розташоване генеральне консульство Російської Федерації. Учасники прибули на автомобілях з українськими прапорами, але проїхати до консульства не змогли. Вони залишили машини на трамвайних коліях і пішли до місця акції пішки, зазначає видання.

Учасники акції пустили в хід петарди і димову шашку. Кілька петард потрапили під ноги нацгвардійцям. На територію консульсва закинули шашку. Протестуючі скандували: «Памʼятай, чужинець: тут господар —українець!» Також вони заспівали гімн України, після чого активісти «Нацкорпусу» написали на проїжджій частині: «Стоп РФ, геть окупанта». За даними порталу, об 11:50 активісти в Одесі завершили акцію протесту і розійшлися.

Додамо, що Росія закликала Україну вжити термінових заходів щодо гарантування безпеки російської дипломатичної місії в Україні, щоб уникнути «важких наслідків». Про це заявила офіційна представниця МЗС РФ Марія Захарова, передає Интерфакс.

«Ми також звертаємо увагу західних столиць, які протегують київському режиму, на необхідність спрямування своїм підопічним термінового сигналу про припинення провокаційних дій», — заявила представниця МЗС РФ.