Порошенко підписав указ про введення воєнного стану. Повний текст

Дата:
Порошенко підписав указ про введення воєнного стану. Повний текст

Пресслужба президента України

Президент Петро Порошенко ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 26 листопада 2018 «Щодо надзвичайних заходів із забезпечення державного суверенітету та незалежності України та введення воєнного стану в Україні». Текст указу розміщений на офіційному сайті президента.

Він набуває чинності з дати опублікування — 26 листопада. Контроль за виконанням рішення покладається на секретаря Ради національної безпеки і оборони України.

Текст документа:

У звʼязку з черговим актом збройної агресії з боку Російської Федерації, що відбувся 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки проти кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, що спричинило тяжкі наслідки, іншими агресивними діями Російської Федерації в Азовському і Чорному морях, наявною загрозою широкомасштабного вторгнення в Україну збройних сил Російської Федерації, на фоні окупації Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим та частини Донецької і Луганської областей, з метою адекватного реагування на ескалацію збройної агресії Російської Федерації проти України, враховуючи відсутність інших, передбачених Конституцією та законами України, можливостей для відсічі збройній агресії, забезпечення національної безпеки, припинення поширення терористичної загрози, що становить небезпеку незалежності України, її територіальної цілісності, для створення умов щодо здійснення органами державної влади, військовим командуванням, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями наданих їм повноважень, необхідних для відвернення загрози та забезпечення територіальної цілісності України, її національної безпеки, Рада національної безпеки і оборони України вирішила:

1. Констатувати, що дії Російської Федерації проти кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України, які мали важкі наслідки, є злочином збройної агресії і підпадають під пункти "с" і "d" статті 3 Резолюції 3314 (XXIX) Генеральної Асамблеї ООН від 14 грудня 1974 року.

2. Визнати за необхідне запровадження в Україні особливого правового режиму для створення умов по відсічі збройній агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загроз державної незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

3. Запропонувати Президенту України ввести з 14 години 00 хвилин 26 листопада 2018 року воєнний стан в Україні терміном на 60 діб до 14 годин 00 хвилин 25 січня 2019 року.

4. Міністерству закордонних справ України:

  • звернутися до держав, які підписали Меморандум про гарантії безпеки у звʼязку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, з пропозицією негайно організувати консультації з приводу акту збройної агресії Російської Федерації проти України;
  • невідкладно ініціювати скликання засідань Ради Безпеки ООН, Постійної Ради Організації з безпеки та співробітництва в Європі;
  • організувати консультації Президента України, Міністра закордонних справ України з лідерами союзницьких і партнерських держав, Європейського Союзу, керівництвом ООН, ОБСЄ, інших міжнародних організацій.

5. Міністерству закордонних справ України, Міністерству інформаційної політики України невідкладно організувати інформаційну кампанію щодо доведення до керівництва іноземних держав, впливових міжнародних політичних, економічних, суспільних кіл обʼєктивної інформації про черговий акт збройної агресії Російської Федерації проти України.

6. Міністерству оборони України, Генерального штабу Збройних Сил України невідкладно в установленому порядку уточнити Мобілізаційний план Збройних Сил України, зокрема обсяги призову резервістів оперативного резерву першої черги.

7. Генеральному штабу Збройних Сил України невідкладно:

1) подати Президентові України пропозиції щодо введення в дію документів з питань застосування Збройних Сил України та інших військових формувань;

2) організувати протиповітряну оборону з метою прикриття важливих державних обʼєктів, промислових районів, адміністративних центрів держави і угруповань військ (сил) від ударів з повітря;

3) внести на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо залучення інших військових формувань та правоохоронних органів до здійснення заходів правового режиму воєнного стану;

4) передбачити заходи часткової мобілізації, організувати та провести навчальні збори з резервістами оперативного резерву в необхідних обсягах.

8. Міністерству внутрішніх справ України, Службі безпеки України вжити невідкладних заходів з метою забезпечення громадського порядку, охорони і оборони обʼєктів критичної інфраструктури, охорону іноземних дипломатичних представництв.

9. Службі безпеки України вжити невідкладних заходів щодо посилення контррозвідувального, антитерористичного і контрдиверсійного режиму, інформаційної безпеки.

10. Службі безпеки України, Адміністрації Державної служби спеціального звʼязку та захисту інформації України, іншим субʼєктам забезпечення кібербезпеки вжити заходів щодо забезпечення кібербезпеки.

11. Адміністрації Державної прикордонної служби України посилити охорону державного кордону з Російською Федерацією та адміністративної межі з Автономною Республікою Крим.

12. Таємно.