У Стамбулі розпочався Синод Вселенського патріархату. Вирішуватимуть питання автокефалії УПЦ

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Стамбулі 27 листопада розпочався Синод Вселенського патріархату, на якому мають затвердити надання Томосу про автокефалію Українській православній церкві.

Засіданні триватиме три дні — до 29 листопада. Священнослужителі мають оголосити дату засідання Обʼєднавчого собору православних церков в Україні, на якому необхідно обрати предстоятеля єдиної церкви. Відбутися це має у грудні.

Вселенський патріархат опублікував перші фото з Тронного залу у Стамбулі.

За дорученням президента України у Стамбулі перебуває Ростислав Павленко — директор Національного інституту стратегічних досліджень, колишній заступник голови Адміністрації президента. З липня 2014 року — радник президента Петра Порошенка.

«Вчора був прийнятий Вселенським патріархом Варфоломієм. Мали тривалу теплу розмову про події в Україні, і про остаточні кроки до надання Томосу про автокефалію (цілковиту і повну незалежність) Православній церкві в Україні — відповідно до вже ухвалених рішень Синоду», — розповів він.

Павленко підкреслив, що не прийнято публічно коментувати рішення Константинопольського патріарха до їх належного ухвалення й офіційного оприлюднення. І попросив усіх чекати на офіційні повідомлення.

  • 19 листопада прес-служба Вселенського патріарха повідомила, що Обʼєднавчий собор, під час якого представники українських православних церков повинні прийняти рішення про обʼєднання й обрати предстоятеля, відбудеться в грудні. Його дату оголосять під час Синоду 27—29 листопада.
  • За інформацією ЗМІ, Обʼєднавчий собор українських православних церков може відбутися 9—10 грудня.