Як Верховна Рада голосувала за воєнний стан. Список за фракціями

Дата:
Як Верховна Рада голосувала за воєнний стан. Список за фракціями

Гонтар Володимир / УНІАН

Після захоплення українських кораблів в Азовському морі, пізно ввечері 26 листопада Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану в 10 областях України. Для цього депутати зібралися на позачергове засідання.

276 депутатів підтримали Указ президента про введення воєнного стану після майже чотиригодинних переговорів глав фракцій. «Радикальна партія» і «Батьківщина» вимагали прибрати з законопроекту пункти про обмеження прав і свобод громадян. «Ми за воєнний стан, але не можна обмежувати демократію і базові свободи людей», — заявив вчора theБабелю Олексій Рябчин («Батьківщина»).

О 21:32 за воєнний стан все ж проголосували, практично в первісному варіанті. Змінились лише строки, дата і перелік областей: ввели не з 28 листопада, як пропонував Порошенко, а з 26 листопада; не на 60, а на 30 днів; не по всій Україні, а у Вінницькій, Донецькій, Запорізькій, Луганській, Сумській, Чернігівській, Харківській, Херсонській, Миколаївській, Одеській областях та у внутрішніх водах.

Як голосували по фракціях?

Найбільше за закон про воєнний стан віддали голосів у президентській фракції БПП — 120, 4 не голосували, 10 не були присутні.

64 голоси за закон віддав «Народний фронт», проти і утрималися не було, 17 не були присутні в залі.

За воєнний стан також проголосували 29 позафракційних депутатів, проти — 8, 1 утримався.

25 голосів за було в залі від «Самопомочі», не голосував 1 депутат — Андрій Журжій.

З фракції «Радикальної партії» за проголосували 16 депутатів, зокрема голова фракції Олег Ляшко (який спочатку був проти і навіть намагався блокувати трибуну). З фракції «Батьківщини» свої голоси за воєнний стан віддали 13 депутатів, а також Юлія Тимошенко, яка під час обговорення документа в залі була категорично проти та говорила про можливі ризики для українців.

«Що таке воєнний стан? Вони будуть вриватися в житло українців, а не країни-агресора, вони будуть втручатися в листування, вони будуть втручатися в особисті сімейні справи, вони позбавляють права на свободу слова, на вільні зібрання, вони забороняють підприємницьку діяльність, рейдерство буде прикрито. По суті все, що тут написано, — це руйнування життя українців», — заявила Тимошенко.

8 депутатів проголосували за у фракції «Воля народу», 3 голоси — «Відродження» і жодного голосу не дали за воєнний стан у фракції «Опозиційного блоку».

«Ми [фракція «Батьківщини»] проголосували за, тому що 2,5 з 3 наших вимог виконано: 30 днів, не на всій території і Порошенко замість скасування пообіцяв обмежувати права людей і цензуру тільки в результаті нападу», — пояснив theБабелю Рябчин Олексій.

Які права і свободи українців можуть обмежити?

В указі президента про воєнний стан пропонувалося дозволити тимчасові обмеження конституційних прав і свобод громадян, передбачені статтями 30—34, 38, 39, 41—44 і 53 Конституції України. Ці норми залишилися в прийнятому законі, але президент в усній формі пообіцяв використовувати їх тільки в крайньому випадку.

Отже, можуть обмежити наступні конституційні права:

  • Недоторканність житла.
  • Таємниця листування, телефонних розмов, телеграфної та іншої кореспонденції.
  • Невтручання в особисте і сімейне життя, крім випадків, передбачених Конституцією України.
  • Свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.
  • Право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань.
  • Право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
  • Право на мирні мітинги, марши та демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування.
  • Право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.
  • Право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
  • Право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку людина вільно обирає або на яку вільно погоджується.
  • Право на страйк для захисту своїх економічних і соціальних інтересів.
  • Право на освіту.

Крім воєнного стану, парламент також проголосував за призначення дати виборів президента. Вони відбудуться 31 березня 2019 року. У кінці засідання Рада прийняла звернення до ООН, Європарламенту та низки міжнародних організацій через захоплення Росією українських кораблів. Попросили військової допомоги, а також закликали до посилення санкцій проти РФ і введення нових обмежень.