Печерський суд заарештував блогера Барабошка з можливістю застави у 3 млн гривень

Дата:
Печерський суд заарештував блогера Барабошка з можливістю застави у 3 млн гривень

Facebook / Александр Барабошко

Печерський районний суд заарештував блогера Олександра Барабошка з можливістю виходу під заставу в 3 млн гривень. Про це заявив журналістам прокурор Андрій Філюк після засідання суду, яке проходило в закритому режимі.

Суд заарештував блогера строком на 2 місяці — до 29 січня 2019 року.

Крім Барабошка, Печерський районний суд також обирає запобіжний захід політтехнологу Володимиру Петрову. Їх затримали в один день — 29 листопада за підозрою в організації секс-скандалу навколо заступника начальника відділу Департаменту захисту Національної економіки поліції Олександра Варченка.

ГПУ розпочала провадження відразу за кількома статтями: свідомо неправдиве повідомлення про злочин; порушення таємниці листування, телефонних розмов, кореспонденції щодо працівника правоохоронного органу з метою перешкодити виконанню ним службових обовʼязків; незаконне збирання, зберігання і використання конфіденційної інформації.

Барабошко свою провину заперечує.

«Думаю, це досить показова справа, якою намагаються налякати всіх, хто займається суспільно-політичною діяльністю, і на одному прикладі показати, що зайвого проти працівників правоохоронних органів політичних структур блогерам краще нічого не казати», — сказав блогер на суді.

Про який секс-скандал йдеться?

7 листопада 19-річна студентка Київського політехнічного інституту Наталія Бурейко у Facebook звинуватила співробітника Нацполіції Олександра Варченка в домаганнях і загрозах. Вона заявила, що познайомилася з Варченком у соцмережі Тіндер, листувалася, але відмовилася від інтимної зустрічі. Після чого він нібито почав погрожувати їй та її родині і навіть прислав відрубані «курячі лапки» для залякування. Бурейко виклала скріни їх листування з сайту знайомств.

За заявою Бурейко 8 листопада прокуратура Києва розпочала кримінальне провадження через погрози вбивства.

Дружина Варченко Ольга — перший заступник директора Державного бюро розслідувань (ДБР). Вона звʼязала появу звинувачень проти чоловіка зі своєю професійною діяльністю: «Комусь дуже вигідно нас [із Романом Трубою, директором ДБР] зіштовхнути лобами».

8 листопада Бурейко у Facebook відмовилася від звинувачень проти Варченка. Вона заявила, що писала про погрози з боку Варченка, «не розібравшись у ситуації і не віддаючи собі звіт у своїх діях».

29 листопада, спілкуючись з журналістами, Бурейко спростувала своє авторство і сказала, що її акаунт у Facebook зламали невідомі.