«У чому винні корови і вівці?» Предстоятель Києво-Печерської лаври заявив про тиск на нього

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Предстоятель Києво-Печерської Лаври митрополит Павло звинувачує Службу безпеки України в політичному тиску на нього за вказівкою президента Петра Порошенка, пише «Інтерфакс-Україна».

Про політичний тиск

«Я хотів би запитати СБУ, яка діє за указом президента: що таке конфесія [міжконфесійна ворожнеча]? Це коли б я сказав щось у бік іудеїв, мусульман, католиків, це було б щось інше. Але я з ними дружу і поважаю їх... Не шукайте жертву до церкви. Я живу тільки в Києво-Печерській лаврі», — сказав він.

Павло додав, що на нього здійснюється тиск «з усіх боків». «Але хочу вас запевнити, що я в святій соборній апостольській православній церкві, іншої церкви я не визнаю, хіба що президент очолить майбутню церкву, вибачте», — зазначив намісник лаври.

Про обшуки в його будинку

За словами митрополита Павла, у пʼятницю СБУ проводила обшуки в будинку, який за ним закріплений, але в якому він з 2013 року не був. «Цей будинок був розграбований в 2014 році. Пропало 5 ікон і ящик горілки. Я звертався до правоохоронців, оскільки хотів повернути ікони, але ніхто на це не відреагував», — зазначив він. Він також додав, що під час обшуків у цьому будинку знайшли «брошуру 2017 року», але сам Павло стверджує, що не бував там більше 5 років.

Митрополит додав, що він не здійснював жодних протизаконних дій і обурений діями правоохоронців щодо господарства лаври. «Навіщо чіпати господарство? У чому винні корови і вівці?» — запитав Павло.

Про прохання Порошенка

Крім того, предстоятель лаври розповів, як Порошенко звертався до нього з проханням через патріарха РПЦ Кирила домогтися зняття анафеми з предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату Філарета та надання автокефалії Україні. «Ми з ним поговорили, і я сказав, що буду намагатися це робити... Але через деякий час президент змінив напрям і став спілкуватися зі Стамбулом... Вони обіцяють, що завтра-післязавтра буде автокефалія. Будь ласка, нехай обʼєднуються між собою, а у нас вже все є», — розповів митрополит Павло.