У Китаї кредитори вимагають від позичальників оголені селфі замість застави

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Китаї компанії, які видають мікрокредити, вимагають від позичальників надсилати оголені селфі як заставу, пише The Vice.

Про такі «застави» стало відомо завдяки витоку даних, який стався в Китаї в 2016 році. У мережу потрапили оголені фотографії більш ніж 160 дівчат, які тримали в руках свої посвідчення особи. Більшості із них від 19 до 23 років і вони позичали суми в розмірі від $1 до $2 тис. Іншим дівчатам пропонували вступити в статевий звʼязок, щоб погасити кредит.

Як зʼясувало видання, кредитори обіцяли оприлюднити знімки, якщо позичальники не будуть вчасно гасити позику. Також кредитори постійно підвищували ставки, змушуючи позичальників надсилати все більше фотографій і відео.

У 2017 році фінансові регулятори Китаю у спробі боротися з цією проблемою ввели нові правила, які забороняють неліцензованим організаціям і фізичним особам займатися кредитним бізнесом. Проте, як пишуть місцеві ЗМІ, проблема залишається актуальною.

The Vice зазначає, що в країні, де вартість життя висока, а шанси отримати кредитну карту невисокі, «мікрокредити відкрили світ можливостей для китайської молоді». За даними фінансової компанії Ant Financial, 45 мільйонів зі 170 мільйонів осіб, які народилися після 1990 року в Китаї, користуються мікрокредитами.