Російських журналістів помітили біля військової бази у Великобританії. Міноборони розіслало «алерт» усім командирам. Що відбувається?

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Російських журналістів помітили біля військової бази у Великобританії. Міноборони розіслало «алерт» усім командирам. Що відбувається?

Первый канал

Міноборони Великобританії розіслало командирам військових баз країни секретне попередження після того, як знімальна група «Першого каналу» намагалася проникнути на одну з баз. Про це повідомляє The Daily Mail.

З чого почалося?

21 листопада кореспондент телеканалу Тимур Сіразієв та оператор Дмитро Волков зʼявилися біля 77-ї армійської бригади в графстві Беркшир. Російські журналісти знімали базу з машини, впритул підʼїжджали до її території, а також були помічені біля солдатських казарм у селі Ермітаж. Наступного дня в ефірі «Першого каналу» вийшов сюжет про британську «фабрику тролів під Лондоном».

Реакція Міноборони Великобританії

Після цього випадку міністр оборони Британії Гевін Вільямсон закликав громадян негайно повідомляти про підозрілих людей біля військових обʼєктів на їх території.

«Ми сприймаємо безпеку військових баз і особового складу вкрай серйозно», — заявив міністр.

Командування розіслало документ з орієнтуванням на Сіразієва, також зазначається, що він висвітлював отруєння Скрипалів у Солсбері.

Військовослужбовцям, які помітять працівника «Першого каналу» біля своєї частини, пропонується не вступати з ним у розмову, а негайно повідомити поліцію.

Що таке 77 бригада?

Діяльність спеціального підрозділу британської армії відбувається у кіберпросторі, пише BBC News. Неофіційно 77 бригаду називають «Чиндітами» — на честь підрозділу британської та індійської армії, створеного під час Другої світової війни в Бірмі. «Чиндіти» вели бойові дії в тилу ворога, займаючись саботажем і підривними діями.

В обовʼязки 77 бригади входить проведення кібератак на терористичні компʼютерні мережі, боротьба з пропагандою в інтернеті та протидія піратству та екстремізму в «Dark web».

Зараз кілька груп військових цього профілю перебувають в Україні для навчання українців захисту компʼютерних систем від кібератак, повідомляє агенство. Співробітники підрозділу також інструктують урядові сили в Іраку та країнах Північної Африки.

У 77 бригаді служать 1200 осіб, у багатьох з них — дипломи з компʼютерних спеціальностей. У підрозділу три основні напрямки роботи — виконання військових завдань в інтернеті, психологічний вплив та інформаційні операції.

Daily Mail характеризує їх як людей, «які є експертами в царині нових технологій — вони можуть перехоплювати повідомлення, стежити і вести прослуховування мобільних телефонів користувачів».