Через блокаду Азову порт Бердянська звільнить третину працівників

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Через блокаду Азову порт Бердянська звільнить третину працівників

Анатолій Мудрик / УНІАН

Через блокаду Азовського моря Росією керівництво Бердянського порту вирішило скоротити третину працівників. Тиждень у місто не приходило жодне судно, бо РФ перекрила Керченську протоку, пише ТСН .

Наразі йдеться про 300 осіб, у Бердянську порт переведено на 4-денний режим роботи. Якщо Україна не зможе протидіяти російській експансії на морі, подібна доля чекає й порт у Маріуполі.

Перший суховантаж після тижневої блокади зайшов у Бердянськ 3 грудня. З дев’яти причалів у порту працюють лише два.

«Було таке, що в нас на рейді, на каналі, стояли по вісім-десять суден. Вони не в Керчі стояли, вони тут стояли — чекали, поки звільниться місце. А зараз — нема! Всі в Керчі стоять», — каже заступник начальника адміністрації Бердянського морського порту Віталій Бурьян.

Усупереч міжнародним нормам, Кремль вважає Керченську протоку внутрішніми водами Росії. З середини травня РФ здійснила понад 750 незаконних затримань кораблів, які прямували до портів Бердянська та Маріуполя. Через таку ситуацію порти на Азові несуть величезні збитки — лише у Бердянську вони сягнули вже $4 млн.

«Наполовину скоротилися! Тому що на сьогодні, за підрахунками десяти місяців, наш план виконано на 52%», — пояснив в. о. директора ДП «Бердянський морський торговий порт» Олександр Трощенков.