WSJ: Захоплення українських кораблів у Керченській протоці стане головною темою саміту НАТО в Брюсселі

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
WSJ: Захоплення українських кораблів у Керченській протоці стане головною темою саміту НАТО в Брюсселі

Utenriksdepartementet UD / Flickr

Агресія РФ у Керченській протоці стане головною темою саміту НАТО у Брюсселі. Про це пише The Wall Street Journal.

Раніше передбачалося, що на саміті Альянсу будуть обговорювати загрози Трампа розірвати договір про ядерну зброю із Росією: 20 жовтня він заявив, що США вийдуть з договору через порушення з боку Росії при розробці нової ракети 9М729. Держсекретар США Майк Помпео і ще 28 інших міністрів закордонних справ НАТО зібралися у Брюсселі, де планували обговорити позиції щодо Договору 1987 року про ядерну зброю середньої дальності в Європі.

За даними джерел WSJ, темою зустрічей на цьому тижні в Брюсселі стане російська агресія і міжнародна реакція на неї. Високопоставлений чиновник Держдепартаменту США назвав дії Росії проти України «неприйнятними» і «безпомилкової ескалацією». Він додав, що США сподіваються побачити рішучу відповідь від ЄС і НАТО.

«Ми уважно стежимо і оцінюємо військову позицію Росії», — сказав генсек НАТО Єнс Столтенберг у понеділок.

За його словами, Росія порушує договір про ядерну зброю, але багато європейців заявили, що одностороннє рішення США про розірвання цієї угоди послабить безпеку в Європі та зіграє на користь позиції РФ.

На саміті «Великої двадцятки» в Буенос-Айресі в суботу президент Росії Володимир Путін розкритикував західну підтримку України, повідомивши журналістам, що «два невеликі човни, подаровані Сполученими Штатами, не змогли пройти через Керченську протоку». США дійсно привезли два човни в Україну, але, як пише газета, вони не були причетні до інциденту.

У відповідь сенатор Джон Баррассо, голова Республіканської партії в Сенаті, закликав у неділю вжити рішучих заходів: наприклад, відправити кораблі в Чорне море або надати Україні протитанкову і протиповітряну зброю для перевірки Путіна.

«Слова мало що означають для нього. Дії — так», — додав Баррассо.

Баррассо сказав, що Путін розглядає Україну як «морську свинку» і буде продовжувати ескалацію, якщо США і НАТО нічого не вдіє. «І стримування повинно бути рішучою відповіддю», — сказав Баррассо.