Усі кораблі українських прикордонників приведені в повну бойову готовність

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Усі кораблі українських прикордонників приведені в повну бойову готовність

Martyn Aim / Getty Images

Усі кораблі та катери Держприкордонслужби приведені в повну бойову готовність, повідомив глава відомства Петро Цигикал.

Він зазначив, що з 1 грудня введено в штат управління Морської охорони. Раніше морські прикордонні загони входи до складу сухопутних регіональних управлінь.

«Щоб об’єднати зусилля, ми створили морське регіональне управління», — сказав Цигикал під час інтерв’ю на телеканалі «UATV».

Він додав, що українські прикордонники супроводжують судна в акваторії Азовського моря. Вони попереджають рибалок і капітанів інших суден, які проходять Керченську протоку, що Росія може застосувати до них певні режимні заходи.

«Усі кораблі та катери Держприкордонслужби приведені в повну бойову готовність. Практично весь плавсклад перебуває сьогодні в морі», — сказав Цигикал.

  • 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир «Яни Капу», коли той разом зі ще двома броньованими катерами «Нікополь» і «Бердянськ» переходив з порту Одеси до порту Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили. Також вони затримали 24 моряки.
  • 26 листопада Верховна Рада проголосувала за воєнний стан — його ввели на 30 днів у Чернігівській, Вінницькій, Донецькій, Луганській, Миколаївській, Сумській, Одеській, Харківській, Запорізькій та Херсонській областях, а також у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії.
  • theБабель дав відповіді на 10 запитань про те, як воєнний стан позначиться на мешканцях України і що взагалі все це означає.