У Держдумі закликали світову спільноту засудити «провокацію Києва» і назвали Порошенка «винуватцем» ситуації у Керченській протоці

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
У Держдумі закликали світову спільноту засудити «провокацію Києва» і назвали Порошенка «винуватцем» ситуації у Керченській протоці

Пресслужба Державної думи Росії

На пленарному засіданні Держдума РФ звернулась до міжнародних парламентських організацій та парламентів країн світу, закликаючи їх засудити «провокацію України в Керченській протоці». Відповідну заяву опубліковано на сайті Держдуми.

«Держдума засуджує дії української влади та їх заступників на Заході і закликає всіх здорових політиків обʼєктивно оцінити деструктивний курс офіційного Києва і зробити все необхідне для запобігання загрозі миру і стабільності», — йдеться у зверненні.

До того ж, «винуватцем загострення ситуації навколо України» російські депутати назвали президента Петра Порошенка.

«Напередодні президентських виборів президент України цинічно і марно намагається переламати ситуацію на свою користь, усунути з політичного поля своїх опонентів, прихильників мирного діалогу та вирішення конфліктних ситуацій шляхом переговорів. У хід, як і раніше, йдуть найбрудніші та жорстокі прийоми. Сьогоднішній Київ анітрохи не зупиняє те, що під загрозу поставлено життя мирних громадян і військовослужбовців власної країни», — йдеться у заклику.

Перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко прокоментувала це звернення Держдуми.

«Тональність дискусії нагадувала обговорення введення воєнного стану у ВР. Про вибори, рейтинги, «українську провокацію», тільки не про українські кордони, український суверенітет, українців, пряму і відкриту збройну атаку РФ на Україну», — написала вона.

  • 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир «Яни Капу», коли той разом зі ще двома броньованими катерами «Нікополь» і «Бердянськ» переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили. Також вони затримали 24 моряки.
  • 26 листопада у 10 областях України та у внутрішніх водах Азово-Керченської акваторії на 30 днів ввели воєнний стан.
  • Генеральна прокуратура показала відео з реконструкцією подій у Керченській протоці 25 листопада, коли російські прикордонники захопили три українських кораблі та 24 моряки.