Fieldfisher: Високий суд Лондона зняв арешт з активів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова

Дата:
Fieldfisher: Високий суд Лондона зняв арешт з активів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова

Дівєєв Сергій / УНІАН

Високий суд Лондона зняв арешт з активів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, що був накладений за позовом ПриватБанку. Про це повідомляє юридична компанія Fieldfisher, яка представляє інтереси бізнесменів.

«Високий суд Лондона повністю відхилив позов ПриватБанку до Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова і наказав українському банку повністю відшкодувати понесені судові витрати двом своїм колишнім основним акціонерам», — йдеться в повідомленні.

За словам юристів, у суді заявили, що активи були заарештовані помилково.

«Суддя також дав чітко зрозуміти, що він не зробив ніяких висновків про те, чи мало місце якесь шахрайство. Суддя зазначив у своєму рішенні, винесеному 23 листопада 2018 року, наступне: «Сміт покладався на висновки в моєму судженні про шахрайство епічного масштабу. На мою думку, це не висновки, а спостереження. Чи мало місце шахрайство — це, можливо, буде предметом судових розглядів де-небудь, коли-небудь», — наголошується в релізі.

Крім того, суд зобовʼязав ПриватБанк у повній мірі відшкодувати судові витрати Коломойського, включно із проміжним платежем у розмірі 4 млн фунтів стерлінгів (143,6 млн грн): «Суд встановив попередню суму платежів на користь відповідачів, у рахунок компенсації їх витрат, на загальну суму 7,5 мільйона фунтів стерлінгів, з яких 4 мільйони фунтів стерлінгів повинні бути виплачені Коломойському протягом 28 днів».

Що це за справа?

У грудні 2017 року ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського та Боголюбова, а також афілійованих з ними компаній. Банк стверджує, що вони незаконно привласнили $1,9 млрд у 2013—2014 роках через низку фіктивних фірм, а гроші вивели на свої компанії.

Суд не ухвалив рішення за цим позовом, але в якості забезпечувального заходу видав наказ про арешт активів Коломойського та Боголюбова на суму понад $2,6 млрд по всьому світу.

Що кажуть у ПриватБанку?

У ПриватБанку заявили, що судовий наказ про всесвітній арешт активів Коломойського та Боголюбова, а також шести підконтрольних їм компаній, на суму $2,6 млрд залишається чинним. Як повідомила прес-служба фінустанови ,банк має намір оскаржити відмову Високого суду Лондона розглядати позов до екс-власників.

«Відповідачам і надалі заборонено, крім іншого, відчужувати свої активи без згоди банку або дозволу англійського суду», — йдеться в заяві прес-служби.

У банку зазначили, що оприлюднене рішення Високого суду Лондона тільки «фіксує висновки судді про те, що у банку немає ніяких труднощів з доказом шахрайських дій».

«Позов банку щодо шахрайських дій стосовно кредитів на суму $1,9 млрд, які були використані для здійснення авансових платежів шести компаніям-відповідачам за фіктивними договорами поставки, що не могли бути виконані, і більше того — навіть не було жодного наміру їх виконувати. Вони були використані в якості прикриття для виправдання витоку величезних сум. $1,8 млрд були проведені через три англійські компанії», — зазначили в ПриватБанку.

У прес-службі додали, що за рішенням суду «шахрайськими діями банку було завдано збитків у розмірі $248 млн». «Сьогодні ціна позову банку, включно з відсотками, становить приблизно $3 млрд», — йдеться в заяві фінустанови.