ЄСПЛ зобовʼязав Росію забезпечити затриманих українських моряків медичною допомогою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) зобовʼязав Росію забезпечити затриманих у Керченській протоці українських моряків необхідним лікуванням, пише в Facebook уповноважений з питань ЄСПЛ, заступник міністра юстиції Іван Ліщина.

Ліщина зазначає, що ЄСПЛ також залишив чинною вимогу до Росії надати інформацію про стан здоровʼя та умови утримання моряків. 29 листопада ЄСПЛ надіслав Росії листа з вимогою надати таку інформацію у визначений термін.

Також заступник міністра юстиції повідомив, що до 7 грудня Україна планує подати міждержавну заяву до ЄСПЛ з приводу порушення прав моряків.

  • 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир, коли той разом зі ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили. Також вони затримали 24 моряки.
  • 27 і 28 листопада в анексованому Криму російський суд заарештував усіх українських моряків, яких РФ затримала в Керченській протоці.
  • Пізніше стало відомо, що захоплених українських моряків, яких російський суд заарештував у Криму, доставили до СІЗО «Лефортово» в Москві.