«Усі — нелегали». Іноземних студентів вишу в Кропивницькому можуть депортувати через фірму-рекрутера

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Усі — нелегали». Іноземних студентів вишу в Кропивницькому можуть депортувати через фірму-рекрутера

Шрамко Олег / УНІАН

Іноземні студенти Донецького медичного університету, який базується в Кропивницькому, поскаржилися на низький рівень навчання та махінації з оплатою, повідомляє «ВВС Україна».

У чому справа?

Як пише видання, у середині листопада 500 студентів-іноземців не вийшли на навчання, вимагаючи зустрічі з ректором університету. Вони обіцяли звернутись до консульств своїх країн і заявити про шахрайство.

Студенти поскаржилися, що не мають підручників, а викладачі не знають англійської та не проводять практичних занять. Студенти додають, що вчаться по роздруківках і відео з YouTube.

У навчальному закладі провели внутрішній аудит, і, за словами керівництва, виявилось, що іноземці стали жертвами аферистів. «У результаті є маса недоліків і порушень, які призвели до того, що жоден з вас сьогодні не має легітимного статусу перебування на території країни. Також на сьогодні серед вас немає жодного студента, який оплатив повну суму за навчання», — повідомив студентам проректор вишу Ігор Хрипаченко.

В університеті заявили, що проблеми могли виникнути через фірму-рекрутера ТОВ «Українські освітні послуги», яка запрошувала студентів. Саме через неї студенти оплачували навчання. Фірма нібито завищувала суму оплати і не всі кошти переказувала на рахунок університету. Цією справою тепер займається СБУ.

Чому студентів можуть депортувати?

За українським законодавством, у випадку студентів-іноземців для отримання посвідки про тимчасове проживання до міграційної служби необхідно подати документи про зарахування на навчання. Після цього іноземці отримують посвідку на час навчання. Оформлює ці документи відповідальна особа в університеті.

Що кажуть «Українські освітні послуги»?

Компанія спростовує звинувачення і додає, що університет не висловив фірмі жодної письмової претензії щодо грошей чи порушень умов договору. Фірма стверджує, що по кожному зі студентів є банківські виплати. Наразі компанія готує позов до суду про захист честі та ділової репутації.

Що тепер?

Внутрішній аудит у виші продовжили до 7 грудня. Представники університету заявили, що не планують змушувати іноземців доплачувати та написали заяву до поліції щодо ситуації, яка склалася.