Релігієзнавець Ковальов заявив, що Філарет не змагатиметься за престол обʼєднаної церкви. В УПЦ КП закликали не вірити чуткам

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Релігієзнавець Ковальов заявив, що Філарет не змагатиметься за престол обʼєднаної церкви. В УПЦ КП закликали не вірити чуткам

Гонтар Володимир / УНІАН

Релігієзнавець Андрій Ковальов заявив, що глава УПЦ Київського патріархату патріарх Філарет не буде балотуватися на посаду предстоятеля Єдиної помісної української церкви. Після цього в УПЦ КП закликали «послуговуватися першоджерелом, а не коментарями чуток».

Що сталося?

Заяву релігієзнавець Андрій Ковальов, який раніше працював в інформаційному відділі УПЦ КП, зробив в ефірі «Громадського». Коментуючи питання, хто може очолити обʼєднану помісну православну церкву в Україні, він сказав:

«За моєю інформацією, він [Філарет] не буде балотуватись на посаду предстоятеля... Скоріше за все, для загалу, для українського суспільства, постать предстоятеля, якого обере Собор імовірно 15 грудня, це буде невідомий єпископ. Але, на мою думку, це буде все таки людина із середовища Київського патріархату (КП), тому що єпископів КП буде більшість», — заявив Ковальов.

За його словами, від 7 до 15 єпископів від УПЦ Московського патріархату будуть присутні на Соборі. Ковальов додав, що майбутній очільник помісної церкви буде «відомим і авторитетним єпископом у середовищі єпископату».

На питання, чому Філарет відмовляється балотуватись на посаду предстоятеля, релігієзнавець відповів:

«Філарету наступного року виповниться 90 років. Наскільки мені відомо, це такий елемент переговорів із Константинополем і прояв мудрості патріарха, що потрібно посадою предстоятеля у помісній церкві поступитися молодому предстоятелю... Це дуже правильний і символічний знак в контексті створення нової церкви, відродження».

За словами Ковальова, 41 архієрей УПЦ КП має шанси стати предстоятелем.

Що кажуть в УПЦ КП?

Очільник інформаційного управління УПЦ КП, архієпископ Євстратій (Зоря) на свій сторінці у Facebook закликав не вірити чуткам, поширення яких «лише перешкоджає досягненню рішень, прийнятних для всіх учасників процесу».

Зоря наголосив, що патріарх Філарет ще 19 листопада публічно заявив, як він буде діяти, у тому числі в питанні обрання предстоятеля єдиної помісної УПЦ.

«З наближенням Собору число «релігієзнавців» та коментаторів теми росте в кубічній прогресії. «Каждый мнит себя стратегом, видя бой со стороны». Хоча є низка речей, які коментувати ще не час, бо праця триває, і шум навколо них зчиняється не для її успіху, а якраз навпаки», — наголосив очільник інформаційного управління УПЦ КП.

  • 19 листопада глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет заявив ,що зможе претендувати на посаду очільника єдиної церкви, якщо єпископат УПЦ КП висуне його на цю посаду на Об’єднавчому соборі. Патріарх підкреслив, що самовисування кандидатур на предстрятельство в церкві не допускається канонами.