Вселенський патріарх закликав главу УПЦ МП Онуфрія взяти участь в Обʼєднавчому соборі. Лист Варфоломій написав ще у жовтні

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Вселенський патріарх закликав главу УПЦ МП Онуфрія взяти участь в Обʼєднавчому соборі. Лист Варфоломій написав ще у жовтні

Ahmet Bolat / Anadolu Agency / Getty Images

Вселенський патріархат закликав главу УПЦ Московського патріархату Онуфрія взяти участь в Об’єднавчому соборі українських церков. Варфоломій написав йому листа ще 12 жовтня, у якому просив вступити у спілкування з колишнім митрополитом Київським Філаретом та колишнім архієпископом Львівським Макарієм.

Текст листа опублікував митрополит УПЦ МП Олександр (Драбинко) на своїй сторінці у Facebook.

«Ми просимо Вас негайно і у дусі згоди та єдності взяти участь разом з Вашою ієрархією у майбутньому установчому Соборі об’єднаної Української православної церкви і виборчих процесах для визначення її предстоятеля. Вашому Високопреосвященству, звичайно, дозволяється бути кандидатом на цю позицію», — зазначав Варфоломій.

У листі Онуфрія попереджають, що він не зможе канонічно носити титул Митрополита Київського після Об’єднавчого собору.

«Ми повідомляємо Вас, що після виборів предстоятеля Української церкви органом, котрий складатиметься з кліриків та мирян, Ви не зможете еклезіологічно та канонічно носити титул Митрополита Київського, котрий Ви все одно носите зараз у порушення описаних умов офіційних документів 1686 року», — писав Варфоломій.

Також Олександр Драбинко опублікував лист-запрошення на Об’єднавчий собор 15 грудня. У ньому йдеться, що єпископ може взяти на собор одного клірика, одного монаха чи мирянина, які матимуть право голосу. Учасники Собору матимуть право голосу для формування бюлетеня з трьох кандидатів на посаду предстоятеля об’єднаної православної церкви.