«Перший канал» підмінив «незадоволеного» учасника Майдану мешканцем Мінська. Через добу чоловік сам звʼязався зі ЗМІ та заявив, що йому дуже соромно

Дата:

Російський «Перший канал» вибачився у звʼязку з «підміною» одного з героїв сюжету до річниці Майдану. У прес-службі каналу підтвердили, що роль «незадоволеного» українця-учасника Майдану Кирила Чубенка (у телевізійному сюжеті) зіграв мешканець Мінська, пише ТАСС.

Що сталося?

В ефірі «Першого каналу» вийшов сюжет до річниці Майдану в Україні. У 9-хвилинному ролику «експерти» та автори сюжету (Кирило Брайнін та Ігор Крітсков) стверджують, що «з моменту Майдану жити в Україні стало тільки гірше, влада заробляє на конфлікті, а закінчувати війну ніхто не збирається».

Ближче до кінця відео в кадрі зʼявляється нібито «учасник Євромайдану Кирило Чубенко». Він сидить на ліжку перед камерою, гладить рудого кота і скаржиться, що Євромайдан йому «нічого не дав», а навпаки нібито пропали гаряча вода і тепло в батареях.

Скрин / Новости на Первом Канале / YouTube

У чому підступ?

Насправді у сюжеті під виглядом розчарованого учасника Майдану Кирила Чубенка показали мінчанина Віталія Юрченка, який до Майдану не мав ніякого стосунку. Про це увечері 6 грудня заявив російський блогер Ілля Варламов.

«Мені на пошту прийшов лист, автор якого пише, що «бідний українець» —насправді Віталій Юрченко, живе він у Мінську у військовому містечку, закінчив юрфак БДУ. За мірками РБ [республіка Білорусь], ніколи не бідував. Під час Майдану був ще студентом, стосунку, звичайно, до подій ніякого не має. Загалом, ганебисько», — пише Варламов.

Що було далі?

Викриття викликало резонанс у соцмережах, користувачі відшукали акаунти в «ВКонтакте» і Facebook Віталія Юрченка і переконалися зі знімків, що він зіграв роль у сюжеті «Першого каналу». У коментарях Юрченку почали погрожувати, і незабаром він закрив свої профілі і видалив фотографії із соцмереж.

Що говорить «Перший канал»?

7 грудня «Перший канал» несподівано прокоментував скандал із псевдоукраїнцем. Він пояснив «накладку» недобросовісною роботою стрингерів. «Перший канал» вивчив і перевірив інформацію про те, що Кирило Чубенко, який став одним із героїв сюжету про річницю Майдану, насправді інша людина і мешкає в Білорусії», — заявили в прес-службі. Там додали, що інтервʼю «робили стрингери» і зняли «свого знайомого», оскільки сюжет треба було терміново здавати.

Що говорить Віталій Юрченко?

Через добу скандал прокоментував сам герой сюжету. В інтервʼю білоруській газеті «Наша нива» Юрченко заявив, що йому соромно за участь у створенні фейку.

«Я працював аналітиком у білоруській компанії, що виступає посередником між телеканалами та операторами в усьому світі. Наприклад, десь відбувається землетрус — і телеканалам потрібен звідти ролик, ми шукаємо оператора», — розповів Юрченко.

За його словами, білоруська компанія співпрацювала з «Першим каналом».

«Мені запропонували знятися замість героя [в сюжеті], оскільки я нещодавно туди влаштувався, мовляв, новий працівник. Я сумнівався, але поїхав зніматися. Я побоявся відмовити, хоча весь час сумнівався. Після того, як уже зняли матеріал, я деякий час походив, потім попросив нічого не надсилати в Москву. А мені сказали на це, що матеріал уже вислали», — повідомив він.

За його словами, сюжет в ефірі подивилися його знайомі. «Мені якось вдалося їм все пояснити, хоча і довелося почути масу неприємних слів про себе», — додав Юрченко.

Він уточнив, що грошей за цей ролик не отримував. «Просто всередині компанії попросили допомогти, а про наслідки в той момент не подумав. Я не знаходжу собі місця. Хочу попросити вибачення у всіх, хто це бачив і не бачив, якщо за таке взагалі можна вибачитися. Після виходу матеріалу Варламова мені стали писати в соціальних мережах з погрозами. Мені пишуть жахливі образи, а я розумію, що їх заслужив. Не можу тільки зрозуміти, як я на таке погодився. У конфлікті України та Росії я не займаю нічиєї позиції. Це інформаційна війна, і мені соромно, що я став її частиною», — додав Віталій Юрченко.

  • Євросоюз у 2019 році збільшить фінансування заходів щодо дезінформації та протидії пропаганді до €5 млн. Це повʼязано з необхідністю убезпечити майбутні вибори в ЄС у 2019 році.