Верховний суд: Для отримання кредиту українцям потрібно брати згоду чоловіка або дружини

Дата:
Верховний суд: Для отримання кредиту українцям потрібно брати згоду чоловіка або дружини

rawpixel / Unsplash

Для отримання кредитів українцям необхідно одержувати згоду подружжя для отримання кредиту або на передачу майна в заставу. Таке рішення ухвалив Верховний суд, повідомляється в Єдиному реєстрі судових рішень.

За рішенням Великої палати ВС, позичальник зобовʼязаний надати нотаріально завірений дозвіл усіх співвласників майна на оформлення кредиту.

«Майно, що перебуває у спільній власності, може бути передане в іпотеку лише за нотаріально посвідченою згодою усіх співвласників», — йдеться в постанові.

Якщо майбутній позичальник такого дозволу не отримав, то він повинен виділити свою частину майна, оформити окреме право власності й тільки після цього віддавати його в заставу.

Такі правила оформлення позик діяли в Україні до листопада 2017 року, поки Верховний суд не постановив, що дозвіл дружини або чоловіка не є обовʼязковим у деяких випадках.

До чого тут подружжя?

Співвласниками майна вважаються не тільки люди, зазначені як власники в документах, але і найближчі родичі. Сімейний кодекс, зокрема, передбачає спільне володіння майном чоловіком і дружиною в рівних частках. Наприклад, імʼя подружжя може не вказуватися в документах на квартиру, проте якщо житло було придбано в шлюбі, то 50% квартири належить дружині.

Якщо один із подружжя хоче закласти нажите в шлюбі майно за кредитом, то він зобовʼязаний отримати письмовий дозвіл другого з подружжя, до того ж нотаріально завірений.