Українських еко-активістів не пустили до Польщі на конференцію ООН про зміну клімату

Дата:
Українських еко-активістів не пустили до Польщі на конференцію ООН про зміну клімату

UNclimatechange / Flickr

Українських громадських активістів, які займаються проблемами екології та зміни клімату, не пустили до Польщі на конференцію ООН. Про це theБабелю розповів заступник голови Української молодіжної кліматологічної асоціації Валентин Низьковолосов.

«Тільки з частини нашої групи, яка рухалася за маршрутом Київ — Катовіце, затримали пʼятьох осіб. Ще не пустили нашого колегу з Грузії і нашу колегу з Киргизстану. 8 грудня не пустили мінімум одну нашу колегу, яка вже 10 років бере участь у переговорах. І затримали двох людей вже в Катовіце», — повідомив Низьковолосов.

3 грудня у польському Катовіце розпочала роботу двадцять четверта сесія Конференції сторін Рамкової конвенції ООН про зміну клімату.

Екологічні активісти з України прямували в Катовіце, однак їх затримали в Перемишлі. Прикордонники не дозволили українцям вийти за межі залізничної станції і повернули в Україну.

У прикордонній службі пояснили українцям, що візит вважається загрозою державній політиці, внутрішній безпеці, громадському здоровʼю або міжнародним відносинам будь-якої держави-члена Європейського Союзу.

Низковолосов уточнив, що у них «були всі необхідні документи — біометричні паспорти громадян України, без відмов, з історією вʼїздів / виїздів у т. ч. з Польщі, а також квитки на зворотний шлях, бронювання хостелів та акредитація від ООН.