Розгромлені магазини і скасовані міжнародні візити: Франція підраховує збитки від протестів «жовтих жилетів»

Автор:
Ольга Подчекаєва
Дата:
Розгромлені магазини і скасовані міжнародні візити: Франція підраховує збитки від протестів «жовтих жилетів»

Jeff J Mitchell / Getty Images

Уряд Франції допоможе бізнесу покрити збитки від мітингів «жовтих жилетів», заявив міністр фінансів Франції Бруно Ле Майр, передає Politіco.

«Зазвичай бізнес йде добре напередодні різдвяних свят, але тепер це справжня катастрофа для бізнесу, це катастрофа для нашої економіки», — сказав Ле Майр журналістам під час туру паризьким районом, який постраждав від протестів. За його словами, підприємствам, що постраждали від насильства, рахунки за збитки мають покриватися «державою солідарно зі страховиками».

Мер міста Анн Ідальго закликала покласти край безладам, які «стали хаотичним ритуалом в останні кілька вихідних у французькій столиці, де майже 20 відсотків економіки повʼязано з туризмом», зазначає видання.

Премʼєр-міністр Франції Едуар Філіпп закликав почати нові переговори з учасниками протестів «жовтих жилетів», що охопили Париж та інші міста країни. Як повідомляє «Радіо Свобода», голова французького уряду в телевізійному зверненні зазначив, що «діалог розпочався і має продовжуватися». «Президент буде говорити, і він запропонує заходи, які підживлюватимуть діалог», — сказав Філіпп. За останніми даними МВС Франції, загальна кількість учасників акції протесту «жовтих жилетів» перевищила 136 тисяч осіб.

Міжнародна реакція на події в Парижі

Президент США Дональд Трамп порадив владі Франції на тлі протестів «покінчити» з Паризькою угодою щодо клімату.

Глава французького МЗС Жан-Ів Ле Дріан в ефірі телеканалу LCI попросив президента США Дональда Трампа не втручатися у внутрішні справи Франції.

«Я кажу Дональду Трампу, і президент Франції йому теж говорить: ми не беремо участі в американських дебатах, дозвольте нам самим займатися життям своєї нації», — сказав Ле Дріан.

Премʼєр-міністр Лівану Саад ад-Дін Рафік аль-Харірі скасував свій візит до Парижа через акції «жовтих жилетів», він назвав ситуацію з безпекою в Парижі загрозливою, повідомила Армія оборони Ізраїлю.

Хто постраждав під час акцій

Користувачі постять відео і фото того, що відбувається на вулицях Парижа під час демонстрацій «жовтих жилетів». Видно, що поліція активно застосовує сльозогінний газ проти демонстрантів.

У Парижі під час акцій протесту постраждали десятки магазинів, люди просто трощили їх або грабували. Так, десятки людей в жовтих жилетах увірвалися до фірмового Apple store і розграбували його. Відео інциденту зʼявилося в мережі.

Крім того, мережу обурило відео знищення кавʼярні Starbucks.

Хто підтримав акцію «жовтих жилетів»

Американська актриса Ума Турман у Instagram опублікувала фотографію з Парижа на тлі людей у жовтих жилетах.

«Димові шашки і поліція всюди», — написала Турман.