Протести «жовтих жилетів» завдали удару економіці Франції: збитки оцінюють у мільярди євро

Дата:
Протести «жовтих жилетів» завдали удару економіці Франції: збитки оцінюють у мільярди євро

Arnold Jerocki / Getty Images

Влада Франції поки може лише попередньо оцінити збитки, які протести «жовтих жилетів» завдали економіці країни, але вже зараз очевидно, що вони величезні, пише BBC.

Днями газета Le Parisien повідомила, що в Парижі за час протестів було спалено близько 50 автомобілів, а десятки підприємств розгромлено протестувальниками, причому деякі з них ще й розграбовано. Влада міста стверджує, що вуличні сутички завдали мільйони фунтів шкоди.

7 грудня французька федерація роздрібної торгівлі повідомила, що рітейлери втратили близько €1 млрд з 17 листопада — дати початку протестів. Також минулого тижня, до протестів 8 грудня, міністр фінансів Франції Бруно ле Мер заявив, що обсяг торгівлі в секторі ресторанного бізнесу в період протестів скоротився на 20—50%.

«Зазвичай бізнес іде добре напередодні різдвяних свят, але тепер це справжня катастрофа для бізнесу, це катастрофа для нашої економіки», — сказав ле Мер журналістам під час туру паризьким районом, постраждалим від протестів.

За його словами, підприємствам, які постраждали від насильства, рахунки за збитки повинні покриватися «державою, солідарно зі страховиками.

А голова конфедерації малого і середнього бізнесу Франсуа Асселін заявив газеті Journal du Dimanche, що в сумі протести у Франції можуть обійтися країні в €10 мільярдів.

Через протести в Парижі припинило працювати багато культурних та туристичних обʼєктів. Зазначимо, що в четвер, 6 грудня, з метою охорони безпеки студентів та персоналу було зачинено навіть університет Сорбонна.