Англієць купив за безцінь глиняний кухоль, який виявився артефактом віком у 4 тисячі років. Він зберігав у ньому зубні щітки

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Карл Мартін з Дербіширу (Велика Британія) придбав на гаражному розпродажі кілька глиняних кухлів за 4 фунти стерлінгів (140 грн). Один із них він використовував для зберігання зубних щіток. Пізніше виявилося, що цей предмет походить з Інду — однієї з найдавніших східних цивілізацій, що існувала понад 4 тисячі років тому. Про це пише Sience Alert.

Hansons Auctioneers

«Я використовував його у ванній для зберігання своєї пасти і зубної щітки — на ньому навіть залишилися сліди від зубної пасти», — сказав Мартін.

«Я підозрював, що він може бути дуже старим, але забув про все», — додав він.

«Потім, одного разу на роботі я допомагав експерту старожитностей розвантажити фургон і помітив якусь глиняну посудину, схожу на мій кухоль із зубною щіткою. Стиль малювання виглядав так само, і на ній були схожі грубо намальовані фігури тварин», — розповів Мартін. Він відніс кухоль на експертизу, і вона підтвердила, що цей предмет родом з долини Інду. Конкретніше — з тієї її частини, де зараз Афганістан. Його виготовили приблизно в 1900 році до нашої ери.

У бронзовому столітті долина Інду була однією з трьох ранніх колисок цивілізації, нарівні з Єгиптом і Месопотамією, вона поширювалась на всій території Індії та Пакистану, а також на частині Афганістану.

Яким чином предмет потрапив на гаражний розпродаж — поки невідомо.

Мартін продав свій кухоль на аукціоні Hansonʼs 26 листопада за 80 фунтів стерлінгів (2 806 грн). Це не є надзвичайною сумою, але дуже непогано для чогось, що було куплено за безцінь.

«Можливо, мені слід було залишити його собі, — сказав Мартін. — Я відчуваю себе трохи винним через те, що тримав у ньому свою зубну щітку».