Росія відправила до Венесуели два бомбардувальники Ту-160. У США назвали це розтратою державних грошей

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Два російські стратегічні бомбардувальники дальнього радіусу дії приземлилися у Венесуелі 10 грудня, нібито для участі у спільних навчаннях з військовими цієї країни. У США назвали це розтратою державних грошей і нагадали, що країна потребує гуманітарної допомоги.

Що сталося?

До Каракаса, столиці країни, прибули близько 100 російських пілотів та інший персонал і два літаки Ту-160, повідомляє AFP. Відповідно до заяви російських військових, крім двох бомбардувальників, в країну прилетіли ще два літаки: транспортний Ан-124 і пасажирський Іл-62.

За словами міністра оборони Венесуели Володимира Падріно, прибуття літаків показало, що країна «також готується захищати Венесуелу до останнього дюйма, коли це необхідно». Генерал заявив, що навчання будуть проводитися для «підвищення рівня взаємодії систем аерокосмічної оборони обох країн». Інших деталей Падріно не повідомив, тому неясно, як довго триватиме розгортання Росії у Венесуелі. Відзначається, що в останні роки Венесуела придбала у Росії військової техніки на мільйони доларів.

Реакція США

Державний секретар США Майк Помпео назвав прибуття до Венесуели російських бомбардувальників розтратою державних коштів.

«Росія відправила бомбардувальники через півсвіту до Венесуели. Народам Росії і Венесуели варто бачити це так, як воно є: два корумпованих уряди розбазарюють державні кошти та пригнічують свободу і незалежність, поки їх люди страждають», — написав він у своєму Twitter-акаунті.

У Пентагоні зазначають, що Росія відправляє до Венесуели бомбардувальники, в той час як країни Центральної і Південної Америки потребують гуманітарної допомоги. У Міністерстві оборони США заявили, що корабель-госпіталь USNS Comfort надав медичну допомогу понад 20 тисячам цивільних осіб та провів більше ніж 600 операцій у декількох країнах регіону. І багато з цих людей є біженцями з Венесуели.

«Уряд Венесуели має зосередитися на наданні гуманітарної підтримки і допомоги, щоб зменшити страждання свого народу, а не на російських військових літаках», — заявив офіційний представник Пентагону полковник Роб Меннінг.

  • За прогнозами Міжнародного валютного фонду, інфляція у Венесуелі в 2018 році складе 1 мільйон відсотків. Вона вже досягла 108 тисяч відсотків. Падіння венесуельської економіки може припинитися, в кращому випадку, у 2019 році. За даними МВФ, у 2017 році ВВП країни впав на 14%, а в цьому році очікується його скорочення на 18%.
  • Криза у Венесуелі загострилася після смерті глави держави Уго Чавеса. У 2013 році новим президентом став його соратник Ніколас Мадуро, який продовжив політику свого попередника. До початку 2014 року в країні загострилися економічні проблеми (у 2017 році 93% населення країни скаржилися на недоїдання), що призвело до гострої критики правлячого режиму і до політичної кризи.