Комітет ПАРЄ дозволив Росії голосувати за виборні посади, якщо її делегація повернеться до Асамблеї

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Комітет ПАРЄ дозволив Росії голосувати за виборні посади, якщо її делегація повернеться до Асамблеї

Council of Europe Parliamentary Assembly / Flickr

Жодну національну делегацію не можна відсторонювати від участі у виборах вищих посадових осіб Ради Європи. Таке рішення 10 грудня ухвалив Комітет з питань правил процедури Парламентської асамблеї Ради Європи.

«У разі оскарження прав національної делегації ПАРЄ не може ставити під сумнів право членів Асамблеї брати участь у виборах старших посадовців Ради Європи», — йдеться в повідомленні.

Наголошується, що Асамблея не може втручатися у виконання Статуту Ради Європи та Європейської конвенції з прав людини.

Це рішення фактично обмежило обсяг санкцій, що можуть бути накладені на росіян в ПАСЄ, пише «Європейська правда». Це означає, що жодна національна делегація, включно з російською, не може бути відсторонена від участі у виборах генсека Ради Європи (відбудуться у 2019 році), комісара РЄ з прав людини (вибори відбулися торік, РФ не брала в них участь), президента ПАРЄ (вибори проводяться щороку) та суддів Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Для участі у таких виборах Росія має визначити склад своєї делегації та передати його у Страсбург. В останні три роки Росія цього не робить, уникаючи формального продовження накладених проти неї санкцій. У цьому разі російські депутати не матимуть змоги брати участь у зазначених виборах.

Для України ключове значення має обмеження права голосу РФ при ухваленні резолюцій та інших рішень ПАРЄ, ці санкції комітет не поставив під сумнів.

  • У 2014 році делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ за анексію Криму та виключили з усіх керівних органів. Російська делегація після цього не відвідує сесії, а Москва перестала сплачувати членські внески в ПАРЄ та Раду Європи.
  • 9 жовтня 2018 року ПАРЄ не змінила правила застосування санкцій до делегації ,які дозволили б Росії повернутися до складу Асамблеї.
  • Після цього віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко, яка входить до української делегації в ПАРЄ, заявила, що генеральний секретар ПАРЄ Турбйорн Ягланд шантажує організацію економією та скороченням секретаріату після відмови ПАРЄ повертати Росію до складу Асамблеї.