«Наступ на свободу слова». Екс-нардеп Мартиненко виграв суд у антикорупційної організації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Колишній депутат від «Народного фронту» Микола Мартиненко виграв суд у громадської організації «Центр протидії корупції». Суд зобовʼязав ЦПК видалити всю інформацію і згадки про Мартиненка в контексті кримінальних справз сайту проекту.

Активісти на сайті організації повідомили, що рішення суду є «наступом на свободу слова», і вони мають намір його оскаржити.

«Рішення Печерського суду створює прецедент. Подавайте аналогічні позови на журналістів, які висвітлюють те чи інше судове засідання у кримінальних справах стосовно пана Мартиненка [або будь-якого іншого]. Вони тепер стали потенційними мішенями, і їх теж можна буде зобовʼязати видалити згадування про публічних осіб з публікацій», — зазначила виконавчий директор ЦПК Дарія Каленюк.

За словами адвоката організації Олексія Бойка, законодавство чітко встановлює, що будь-хто може вільно поширювати інформацію з публічного доступу (посилаючись на джерела), як це і робить ЦПК у реєстрі публічних осіб pep.org.ua.

У чому справа?

Екс-депутат Мартиненко звернувся до суду з позовом до громадської організації ще в червні 2018 року. Він звинуватив ЦПК у нібито незаконному використанні його імені в контексті кримінальних справ, де його вина або участь не були встановлені судом. Йшлося про досьє на екс-депутата у відкритій базі даних ЦПК — Реєстрі національних публічних діячів.

У реєстрі за Мартиненком числиться низка банківських махінацій, а також звʼязок із офшорними компаніями, через які, за даними НАБУ, проходили фінансові операції. Нардеп стверджував, що це порочить його репутацію, і просив заборонити публікувати інформацію про нього в базі ЦПК.

Адвокат ЦПК із посиланням на безліч рішень Європейського суду з прав людини зазначив, що Мартиненко як політик повинен бути відкритим для критики і пильного нагляду з боку громадськості. Він також додав, що вся інформація в досьє підтверджена документами, і антикорупційні відомства (САП і НАБУ) неодноразово публікували матеріали про Мартиненка.

У ЦПК вказали, що Мартиненко неодноразово давав інтервʼю стосовно своїх кримінальних справ, що можна розцінювати як «дозвіл особи використовувати її імʼя у такому контексті».

У чому підозрюють Мартиненка?

На даний момент у відношенні Миколи Мартиненка ведеться кримінальна справа про розкрадання 695 млн грн на двох держпідприємствах.

У квітні 2017 року детективи НАБУ і прокурори САП затримали Мартиненка за фактом розкрадання коштів ДП «Східгзк» при закупівлі уранового концентрату. Екс-депутат підозрювався в участі з 2013 по 2016 рік у злочинній організації, яка завдала шкоди бюджету на $17,28 млн.

Тоді ж, у квітні, суд відпустив Мартиненка на поруки 17 нардепам від «Народного фронту» і міністрам Лілії Гриневич, Володимиру Омеляну, Ігорю Жданову.

Зараз справа Мартиненка розглядається по суті в Шевченківському районному суді Києва, загальний обсяг зібраних НАБУ і САП матеріалів становить 207 томів і понад 51 тис. аркушів.