«Я прийшла на роботу, а мене скоротили і всі мої досягнення викинули». theБабель поговорив із секс-блогерами, яких заблокував Facebook

Автор:
Тома Балаєва
Дата:
«Я прийшла на роботу, а мене скоротили і всі мої досягнення викинули». theБабель поговорив із секс-блогерами, яких заблокував Facebook

Джорджоне, «Венера, що спить» / Wikimedia / «Бабель»

Facebook ввів нові правила для контенту про секс. Можна обговорювати теми сексуального насильства, але спілкування, що «спонукає до статевих контактів між дорослими», соцмережа тепер не дозволяє. Нові правила забороняють пошук сексуальних партнерів, чати і листування з сексуальним підтекстом, зображення оголеного тіла, обговорення поз у сексі та сексуальних уподобань. Такі ж правила діють у соцмережі Instagram, що належить Facebook. Про блокування вже пишуть секс-блогери, переважно — з Росії. Нові правила вводить Tumblr: з 17 грудня 2018 року в мікроблогах будуть блокувати повідомлення з матеріалами для дорослих. theБабель поговорив із трьома секс-блогерами з України та Росії, яких вже заблокували в соцмережах, і запитав, скільки грошей і підписників вони втратили.

Марія Почекета, автор блогу Bonbon passion, 3 400 підписників (Україна)

Минулої пʼятниці одна з підписниць хотіла запостити сторіз і позначити там мене. У неї не вийшло, і вона написала, що моя сторінка не відкривається. Я спробувала зайти в акаунт і не змогла. Написала лист у техпідтримку, мені відповіли щось на кшталт: «Ви заблоковані. Причина — сексуальний підтекст у постах і еротичні фото». Розблокують мене чи ні — незрозуміло. Думаю, не розблокують.

Вести блог почала в червні 2018 року. Я веду онлайн- та офлайн-курси з мануальних і оральних пестощів, в Instagram робила пости про це. Блокування завдало мені моральної та матеріальної шкоди. Матеріальної — тому, що через Instagram до мене зверталися дівчата з приводу навчання. Але більше шкода свою роботу: всі пости, які я півроку писала, просто видалили.

Звʼязку з підписниками, що були на тому акаунті, у мене немає. Усі вихідні після блокування думала, чи варто далі вести блог, і вирішила, що варто. Просто потрібно обрати інший інструмент. Напевно, це буде канал у Telegram, а в Instagram — загальна інформація, дуже завуальована. Наскільки мені відомо, секс-блогери і сексологи зараз ховають свої сторінки, заморожують їх і намагаються знайти інший інструмент для поширення інформації.

Не розумію сенсу нових правил. Чим більше заборон, тим більше буде розпусти — це ж очевидно.

Маша Арзамасова, автор секс-просвітницького блогу «Маша, давай!», 380 000 підписників (Росія)

Мій акаунт в Instagram заблокували у четвер із формулюванням «використання фраз сексуального характеру». Тоді я не знала про нововведення Facebook, але одночасно зі мною почали блокувати інших секс-блогерів, а потім хтось виклав в інтернеті статтю про нові правила.

Я вела блог півтора року: писала про контрацепцію, особистісні межі, вміння розуміти і транслювати свої бажання, говорити партнеру «ні», якщо ти чогось не хочеш, та й взагалі про стосунки.

Я заробляла на блозі, але останнім часом брала мало реклами. Грошові втрати є, але думаю, що це тимчасово. Я завела резервний акаунт, і за кілька днів туди прийшли вже 60 тисяч людей.

Думаю, ми з іншими блогерами напишемо колективний лист у Facebook. Вони мали непогану мету, але під роздачу потрапили секс-просвітницькі блоги, які важливі у країні, де немає сексуальної освіти. Компанія здатна по-іншому сформулювати правила, встановити верифікацію, позначку «18+» або придумати щось ще.

Аліна Шикуть, автор блогу про секс і мистецтво «БЛИН, АЛИНА!», 17 300 підписників (Росія)

Мене заблокували 1 грудня, у день боротьби з ВІЛ/СНІДом. Ми з іншими секс-блогерами робили флешмоб. Потрібно було показати в сторіз, що ти йдеш здавати кров на ВІЛ, і запостити хештег.

Я здала аналіз, хотіла викласти сторіз і зрозуміла, що не можу зайти в Instagram. Акаунт просто видалили, стерли, ніби мене й не існувало. Формулювання було таке: «Публікація сексуальних провокаційних фото та інших матеріалів, пропозиція інтим-послуг та використання висловів сексуального характеру».

З 2013 року цей профіль був моїм особистим, а десь рік тому перетворився на секс-блог. Я просувала ідею, що тіло — це не груди, попа та красиві стегна, тіло — це про любов до себе. Робила огляди секс-іграшок, тренажерів для тренування мʼязів тазового дна і книг про тіло, пости про йоні-масаж і тантру. Писала, як зробити секс кращим, як вибрати змазку, як використовувати презерватив і чому важливо це робити.

Я не втратила багато грошей через блокування. У мене було мало реклами, і її вистачало лише на просування акаунта. Але зʼявилося відчуття, ніби я прийшла на роботу, а мене скоротили і всі мої досягнення викинули.

Перші чотири дні взагалі не розуміла, навіщо мені телефон. Потім створила новий акаунт, і на нього вже прийшли 4 500 осіб. Зараз думаю переходити в Telegram і вивчаю його правила, щоб випадково їх не порушити.