Бабченко і Фельгенгауер опинилися в ролику Time про «людину року». Кого ще згадав журнал?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Журнал Time опублікував список журналістів, які отримали престижне звання «Людина року» в цьому році. Разом з тим, у презентаційному ролику «Вартові і Війна з Правдою» журнал показав і багатьох інших журналістів, які, за оцінкою видання, роблять свій внесок у боротьбу за свободу слова і права людини.

Так, фотограф з Бангладеш Шахідул Алам був увʼязнений на більш ніж 100 днів за «помилкові» і «провокаційні» заяви після критики премʼєр-міністра шейха Хасіна в інтервʼю про масові акції протесту в Дацці.

У Судані незалежний журналіст Амаль Хабані був заарештований під час висвітлення економічних акцій протесту, утримувався під вартою протягом 34 днів і був побитий із застосуванням електрошокерів.

У Бразилії репортер Патриція Кампос Мелло зазнала погроз після своїх повідомлень про те, що прихильники обраного президента фінансували кампанію з поширення неправдивих новин в WhatsApp.

А Віктор Маллет, редактор новин Financial Times, був змушений залишити Гонконг після того як запросив активіста виступити на прес-клубі всупереч бажанню китайського уряду.

У ролику також згадано, що Аркадію Бабченку довелося інсценувати свою смерть, щоб спецслужби України могли розкрити замах на журналіста. Крім того, Time нагадав і про російську журналістку Тетяну Фельгенгауер, яку нападник з ножем атакував просто в редакції.

«У всьому світі рекордна кількість журналістів — усього 262 людини — було увʼязнено в 2017 році, згідно з даними Комітету захисту журналістів, який очікує, що загальна кількість таких журналістів знову буде високою цього року», — зазначає Time.

Нагадаємо, журнал оприлюднив свій вибір «Вартові і Війна з Правдою» у вівторок, разом із чотирма обкладинками журналів з Хашоггі, Рессою, працівниками Capital Gazette та дружинами Ва Лоні та Кьяу Со О.

  • Колумніст The Washington Post Джамаль Хашоггі пропав 2 жовтня, після того як зайшов у генконсульство Саудівської Аравії в Стамбулі. У прокуратурі міста заявили, що чоловіка задушили щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили. 17 листопада видання The Washington Post написало, що, за інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман Аль Сауд.
  • Марія Ресса — філіппінська журналістка. Вона створила сайт, що спеціалізується на журналістських розслідуваннях і займає критичну позицію щодо президента країни Родріго Дутерте. Її звунуватили в ухиленні від сплати податків. Дутерте також звинуватив сайт у тому, що той належить іноземцям та приховує це.
  • Журналісти Reuters Ва Лоні та Кьяу Со О були засуджені до семи років вʼязниці в Мʼянмі за звинуваченням у порушенні закону про державну таємницю.
  • Журналісти The Capital Gazette: у кінці червня 2018 року 38-річний американець відкрив стрілянину в редакції газети в Аннаполісі (штат Меріленд, США), тоді загинули пʼятеро співробітників видання.