Дуже мерзну взимку. Чи допоможе термобілизна?

Автор:
Яна Проценко
Дата:
Дуже мерзну взимку. Чи допоможе термобілизна?

Артем Марков / «Бабель»

За перших холодів хочеться одягнути на себе якомога більше речей, аби зігрітися. Але це не завжди зручно, а перегрівання може лише зашкодити. Вирішити це питання допоможе термобілизна. theБабель пояснює, як її обрати та правильно носити.

Хіба термобілизна не лише для туристів і лижників?

Ні, не тільки. Вона буває різною: щоб займатися спортом, щоб не переохолоджуватися взимку, комбінована — для обох випадків.

Чому одягнути додаткову теплу футболку — не найкращий варіант?

Коли тіло перегрівається, то сигналізує шкірі, що йому жарко. Мозок вмикає «охолоджувальну систему»: на шкірі виступає піт, який випаровується, охолоджуючи її. В холодну пору року надто тепло одягнена людина теж пітніє, але через це й замерзає. Тому бувалі туристи радять забути про звичайні бавовняні футболки та кофтини взимку. Вони не дуже добре абсорбують піт та прилипають до тіла — унаслідок людина мерзне. Термобілизна з синтетичних матеріалів, наче друга шкіра, транспортує піт на власну поверхню, де він випаровується. Тканина швидко висихає, а людина не переохолоджується. Існує й натуральна термобілизна — вона не так добре відводить піт, але добре вбирає його і зігріває краще за звичайний одяг.

Які види термобілизни існують і яку куди краще одягати?

Білизна зі штучних матеріалів підійде для активних занять спортом в залі у будь-яку пору року. Еластан, поліпропілен, поліестер, поліамід не вбирають вологу, а «виштовхують» її на поверхню. Така білизна допомагає охолодити тіло і швидко сохне.

Плюси: невисока ціна, тканина міцна і добре тягнеться. Синтетичний одяг не потрібно прасувати, він набуває форми тіла і швидко висихає.
Мінуси: тканина дихає гірше, ніж натуральна. Швидко вбирає запахи, її треба прати після кожного заняття в спортзалі, з часом може втратити колір і не зберігає тепло. Може викликати дискомфорт або виявитись алергеном — тоді варто обрати виріб із натуральних матеріалів. Синтетичні тканини виготовляють з нафтопродуктів, тож вони шкодять екології.

Куди одягати: кататися на лижах, сноуборді, для зимового бігу й активного спорту одягайте синтетику.

Термобілизна з натуральних тканин розрахована на холодну погоду. Її носять у місті, а тепліші варіанти можна одягати на полювання, рибалку чи тривалі прогулянки. Натуральна білизна допомагає рівномірно розподілити тепло по тілу.

Якщо швидко мерзнете — купуйте білизну з вовни мериноса. Це гірський баранчик, стрижена шерсть якого зігріває, дихає і має антибактеріальні властивості. Кофтина з такого матеріалу важить лише 600 грамів та може увібрати в себе до 180 мілілітрів вологи. Волокна цієї шерсті дуже тонкі — у п’ять разів тонші за людську волосину.

Плюси: головне — зберігає тепло. Вовна екологічно чиста і приємна на дотик. Добре вбирає вологу, на відміну від синтетики, яка її виштовхує. Те, скільки сохнутиме, залежить від товщини тканини. Дихає і не зберігає неприємні запахи. Вовняні речі не треба часто прати.

Мінуси: коштує дорожче за синтетику, може «сісти» після прання. Оскільки зберігає тепло довше, людина може спітніти.

Куди вдягати: Щодня, на роботу, прогулянку, в поїзд чи для пасивного відпочинку обирайте шерсть. Вовняна термобілизна стане у пригоді й якщо ви зібралися на висотне гірське сходження.

Комбінована термобілизна поєднує в собі функції натуральної та синтетичної. Її шиють з натуральних матеріалів, додаючи синтетику. Так білизна зберігає тепло, а з місць підвищеного потовиділення виводить вологу.

Плюси: і гріє, і виводить вологу. Поєднує в собі всі характеристики обох видів тканин.

Мінуси: висока вартість. Кожна конкретна модель має свої переваги та недоліки.

Куди одягати: для середньої активності в холодну пору року будь-де. Для сну в горах у наметі, для зимової риболовлі та інших незначних навантажень обирайте комбіновану термобілизну.

Категорій може бути більше, якщо розділяти білизну відповідно до пір року чи видів активності. Зберігати тепло може і синтетична білизна. Але важливо розуміти функції тканин, щоб обрати виріб під конкретний запит.

Як правильно носити термобілизну?

Щоб білизна ефективно зберігала тепло, носіть її з кількома шарами іншого одягу. Так працює принцип багатошаровості — між одягом утворюється прошарок теплого повітря, яке зігріває.

Щоб не змерзнути, одягайте такі шари одягу: базовий, що регулює вологість, ізолюючий, який захищає від вітру, та утеплюючий, що зігріває. Тобто спершу одягніть термобілизну, далі — теплий светр, наприклад з флісу, а поверх нього куртку. Останній, зовнішній шар ще й захистить від вітру та дощу. Якщо стане жарко, то щось завжди можна зняти.

Термобілизна повинна бути для вас «другою шкірою». Чим тонший одяг — тим ближче до тіла його носять.

На що звертати увагу, коли обираєш термобілизну?

Вага тканини: чим легший одяг, тим на більшу активність і вищу температуру повітря він розрахований.

Стандартне маркування виглядає приблизно так:

Microweight — літо+біг/велоспорт;

Lightweight — пізня осінь;

Midweight — зима+лижі/офіс;

Heavyweight — дуже холодна зима.

Шви: мають бути пласкими, щоб не натирати шкіру.

Розмір: білизна має прилягати до тіла, але не тиснути. Не купуйте білизну, що висить на вас, — вона не забезпечить терморегуляцію.

Комфорт: головний критерій того, чи підходить вам одяг, — зручність.

Як доглядати за таким одягом?

Зазвичай це написано на етикетці, тож уважно її читайте. Кожна тканина потребує різного догляду. Прати термобілизну в машинці можна, але не більш ніж при 40 градусах і з делікатним миючим засобом, а не з порошком. Полоскати краще двічі, але не можна віджимати. Прасувати чи сушити на батареї теж не можна. І натуральні, й синтетичні термотканини чутливі до високих температур, які можуть зіпсувати річ. Якщо порушувати ці правила, термобілизна втратить свої властивості, і доведеться купувати нову.