Верховна Рада визначила, який алкоголь в Україні вважатиметься віскі

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Верховна Рада на законодавчому рівні дала визначення поняттю «віскі». Закон із даним пунктом під реєстраційним номером 9260 входить до «бюджетного пакету» і стосується різних змін у податковій сфері.

Цей закон був оприлюднений на сайті українського парламенту, а 12 грудня — і в газеті «Голос України». Президент Петро Порошенко 10 грудня поставив під документом свій підпис.

Згідно визначенню в законі, віскі — це алкогольний напій міцністю від 35 до 45 відсотків обʼємних одиниць з «характерним ароматом», виготовлений за коньячною технологією з витриманого в обвуглених усередині дубових бочках (ємностях з обвугленою дубовою клепкою) зернового дистиляту.

Згідно з українським законодавством, продукція, яка не відповідає закріпленому в законі визначенню, не може маркуватися для продажу на території України як віскі.

Аналогічна ситуація склалася з визначенням коньяку як алкогольного напою, що призвело до появи на полицях магазинів продукції, маркованої як «коньячний напій».

  • Американська компанія Brown-Forman, що володіє брендом Jack Danielʼs, заявила про збитки через санкції ЄС. Євросоюз у червні ввів 25% мита на американський віскі, мотоцикли Harley Davidson та інші товари у відповідь на мита США на імпорт сталі й алюмінію.
  • 2 жовтня в Україні подорожчали горілка, вино та коньяк. Ціни на алкогольні напої зросли до 20%. Крім того, того ж дня набуло чинності ще одне нововведення — округлення мінімальних роздрібних цін на алкоголь.
  • А з 24 жовтня в столиці набуло чинності рішення Київської міської ради про заборону роздрібного продажу алкоголю з 23:00 до 10:00. Уночі в київських магазинах не можна купити столове вино, пиво (крім безалкогольного), алкогольні та слабоалкогольні напої.