Український капітан «Яни Капу» відмовився давати свідчення слідчим Росії

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Капітан рейдового буксира «Яни Капу» Олег Мельничук, якого 25 листопада захопила Росія у Керченській протоці, відмовився давати свідчення російським слідчим. Про це на сторінці у Facebook повідомив адвокат Едем Семедляєв.

«У своїх свідченнях він вказав, що у відповідності з Женевською конвенцією є військовополоненим, винним себе не вважає і не дає будь-яких свідчень», — повідомив захисник.

За його словами, 12 грудня пройшли слідчі дії проти командира «Яни Капу». Олег Мельничук у міру сил підтримує свою команду, а також просив подякувати всім, хто допомагає українським морякам.

Також Семедляєв заявив, що слідчі ФСБ Росії «хочуть закрити рота адвокатам», тому вимагають підписувати «підписку про нерозголошення даних попереднього слідства».

«Я відповів, що не можу підписати настільки «серйозний» документ, оскільки мені не ясно, які саме дані я не маю права розголошувати. Слідчий так і не зміг конкретизувати свою вимогу, після чого знайшов двох «студентів-понятих», які погодилися підписати», — зазначив Семедляєв.

  • 27 і 28 листопада в анексованому Криму російський суд заарештував усіх 24 українських моряків, яких РФ затримала в Керченській протоці. Після цього військових вивезли до СІЗО «Лефортово» в Москві.
  • Консул України відвідав всіх українських моряків у Москві. За його словами, моряки «тримаються достойно, усвідомлюють себе військовополоненими та мають тверду віру у своє звільнення». Дипломат додав, що держава забезпечила моряків адвокатським захистом.
  • Командир українського катера «Бердянськ» Роман Мокряк, якого захопили під час атаки російських кораблів у Керченській протоці, взяв на себе відповідальність і вимагає у слідчих відпустити його екіпаж.