Порошенко передав президенту Європейської Ради списки осіб і кораблів Росії, які атакували українські кораблі

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Президент Петро Порошенко передав главі Європейської Ради Дональду Туску списки осіб та кораблів Росії, які атакували українських моряків у Керченській протоці 25 листопада. Про це повідомляє прес-служба президента.

«Лідери України та ЄС засудили агресію Росії, висловили вимогу відновити свободу судноплавства в Азові та негайно звільнити захоплених українських моряків та кораблі», — йдеться в повідомленні.

Порошенко наголосив, що необхідно надати потужну та адекватну відповідь з боку Євросоюзу на акт агресії Росії проти України і протидіяти стратегії «повзучої окупації» Кремлем Азовського моря та Керченської протоки.

Також Порошенко детально розповів європейським лідерам про стан здоровʼя полонених Росією моряків. Він зазначив, що РФ категорично відмовилася допускати до моряків Червоний Хрест і незалежних лікарів, приховуючи справжню інформацію про стан їх здоровʼя та характер поранень.

«Україна звертається до партнерів із закликом посилити санкції за провокацію на Азові», — зауважила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

  • Уранці 25 листопада російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили по них вогонь і захопили кораблі, на яких знаходилися 24 моряки. Троє військових були поранені.
  • 27 і 28 листопада в анексованому Криму російський суд заарештував усіх 24 українських моряків, яких РФ затримала в Керченській протоці. Після цього військових вивезли до СІЗО «Лефортово» в Москві.