Державне управління справами купило два броньовані Mercedes по $600 тисяч

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Державна організація «Автобаза Державного управління справами» за результатами тендеру замовила дві автівки Mercedes-Benz S600 у кольорі «чорний металік» за 36,01 млн грн, повідомляють «Наші гроші». За даними системи «Прозорро», спочатку угоду уклали з постачальним на 41,98 млн грн, але вже за добу, 12 грудня, ціну зменшили на 6 млн грн.

Які це авто?

Вартість одного авто — 17,57 млн грн (близько $625 тис.). Воно матиме пакет бронювання з найвищою мірою захисту VR10, оббивку салону з чорної ексклюзивної шкіри, холодильний відсік, аудіосистему з навігацією, автоматичну систему кондиціонування повітря, автоматичний кондиціонер в задній частині салону, функцію пам’яті для задніх сидінь, пакет обробки шкірою, пакет декоративних елементів «Ексклюзив», відеокамеру кругового огляду, пакет пам’яті, систему пожежогасіння, декоративні елементи з чорної полірованої тополі.

Друге авто коштує 18,44 млн грн (близько $660 тис). Воно теж матиме пакет бронювання з найвищою мірою захисту VR10 і такі ж опції, як перше. Крім того, в ньому — оббивка з чорної шкіри «ексклюзив порцелян», задня частина салону з перегородкою, система нічного бачення, ТВ-тюнер, мультимедійна система для пасажирів задніх сидінь, система захисту салону.

Для кого придбали авто?

Невідомо, для кого саме купуються ці автомобілі. Однак предметом діяльності Автобази є автотранспортне забезпечення в установленому порядку діяльності президента України, Адміністрації президента, Державного управління справами, офіційних державних заходів, зокрема за участю делегацій зарубіжних країн. Організація є юридичною особою, має окремий баланс, бюджетні та спеціальні рахунки в Державній казначейській службі.

Авто придбали у спільного товариства ТОВ «Автомобільний Дім — Україна Мерседес Бенц». Замовник двічі відміняв тендер через відсутність достатньої кількості учасників. У червні та липні Автобаза оголошувала відкриті торги на придбання Mercedes очікуваною вартістю 42,43 млн грн. Обидва рази пропозицію подавало лише ТОВ «Кар тюнiнг ексклюзив», яке пропонувало дешевші броньовані автомобілі — Maybach 650 за 30,37 млн грн.

Придбані Mercedes дорожчі за автівки Макрона і Меркель

«Наші гроші» зазначають, що президент Франції Еммануель Макрон їздить на службовому кросовері Citroen DS7 Crossback, який коштує орієнтовно $60 тис., що у десять разів дешевше від автомобілів ДУСі. У серпні цього року канцлера Німеччини Ангелу Меркель під час її візиту до Вірменії возили на броньованому BMW 750, який обслуговує вірменського президента. Орієнтовна вартість такої автівки — $340 тис.

Сама ж Меркель в Німеччині їздить на автівці вітчизняного виробника — броньованому Audi A8 Securitу. Таке авто може коштувати $300—570 тис.

У 2010 році для премʼєр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньягу купили дорогу Audi A8 L за $850 тис. Через шість років для нього придбали дешевшу броньовану Audi. Наразі ізраїльська поліція підозрює Нетаньягу і його дружину у корупції.