Міністр культури розповів, чи перейде Софійський собор у Києві до об’єднаної церкви

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Міністр культури розповів, чи перейде Софійський собор у Києві до об’єднаної церкви

Соколовська Інна / УНІАН

У соборі Святої Софії поки не буде постійної діючої церкви, заявив міністр культури Євген Нищук. Про це він сказав журналістам, відповідаючи на запитання, чи стане собор головним храмом єдиної помісної православної церкви, передає «Інтерфакс-Україна».

«Софія Київська — це як другий Єрусалим... Софія не планується для постійного богослужіння. Тепла Софія [Мала Софія], там ідуть богослужіння. Ми не говоримо сьогодні про Софію як обʼєкт постійно діючої церкви»,— сказав міністр.

Також Нищук прокоментував зміну статусу підпорядкування та користування Києво-Печерською лаврою після Обʼєднавчого собору. Міністр підкреслив, що «ніхто нікого не виселятиме».

«Але ми сподіваємося, що головні святині України — лаври, яких є три, і в Херсонесі — четверта, що вони молитимуться за українське воїнство, за український народ, за українську владу та за українську людину», — сказав він.

  • Раніше спікер Верховної Ради Андрій Парубій заявив, що собор Святої Софії в Києві має стати головним храмом Української помісної православної церкви.
  • Саме на Об’єднавчому соборі 15 грудня священнослужителі повинні вибрати предстоятеля обʼєднаної православної церкви, якому Вселенський патріархат вручить Томос про автокефалію (незалежність) української церкви.
  • Собор Святої Софії (Софія Київська, або Софійський собор) — православний собор у центрі Києва, памʼятка української архітектури та монументального живопису XI—XVIII століть, одна з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі. Храм розташований на території Софійського монастиря, є складовою Національного заповідника «Софія Київська».