«Нафтогаз» через американський суд може дізнатися, де «Газпром» ховає свої зарубіжні активи. Українська компанія домагається їх арешту

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Федеральний суд США в Нью-Йорку задовольнив вимоги «Нафтогазу України» на отримання інформації від GLAS Americas, Deutsche Bank Trust Company Americas и Bank of New York про активи російського «Газпрому» в Європі. Про це йдеться в прес-релізі «Нафтогазу».

Як заявили в українській компанії, у найближчі дні «Нафтогаз» направить цим компаніям відповідні повістки.

У «Нафтогазі» уточнили, що для забезпечення примусового виконання арбітражного рішення про виплату «Газпромом» $2,6 млрд 6 грудня українська компанія подала позови в федеральні суди Нью-Йорка і Техасу з вимогою зобовʼязати пʼять зареєстрованих у США компаній розкрити інформацію про активи «Газпрому» в Європі.

Позови, зокрема, були подані у відношенні GLAS Americas LLC — фінансової компанії, яка, імовірно, володіє інформацією про місцезнаходження акцій швейцарської компанії Nord Stream 2 AG, що повністю належить «Газпрому».

Як пояснили в «Нафтогазі», ця інформація їм необхідна, щоб подати у Швейцарії позов про арешт акцій Nord Stream 2 AG.

Згідно прес-релізу, наявність у цьому списку Deutsche Bank Trust Company Americas пояснюється тим, що це — американський банк-кореспондент московського Газпромбанку, в якому «Газпром» має рахунок.

У свою чергу Газпромбанк має швейцарську афілійовану компанію Gazprombank (Switzerland) Ltd., і «Нафтогаз» вимагає від Deutsche Bank інформацію про операції «Газпрому» з Gazprombank (Switzerland) Ltd., зокрема номери рахунків, щоб подати в Швейцарії позов про арешт коштів на цих рахунках.

Що стосується Bank of New York Mellon, то ця фінустанова керує газпромівською програмою АДР і, ймовірно, володіє інформацією про останні операції «Газпрому» з акціями його голландських дочірніх компаній, зазначає НАК.

«Нафтогазу необхідна ця інформація, щоб подати в Нідерландах позов проти «Газпрому» про стягнення збитків, заподіяних протиправним виведенням активів із власності «Газпрому», — йдеться в прес-релізі.

Bank of New York також може мати інформацію про місцезнаходження акцій «Північного потоку-2» і дані про банківські рахунки «Газпрому» в Швейцарії, що необхідні «Нафтогазу» для підготовки позовів про арешт активів, які він буде подавати в Швейцарії.

Нафтогазова консультаційна компанія DeGolyer & MacNaughton, що надає «Газпрому» послуги з аудиту запасів нафти і газу, була включена до цього переліку, оскільки може володіти інформацією про проекти «Газпрому» щодо видобутку нафти і газу, про їх корпоративну структуру і плани з її зміни. Ця інформація теж необхідна для подачі позову в Нідерландах, наголошується в повідомленні НАК.

Нарешті, Gazprom Marketing & Trading USA Inc. — компанія, якою опосередковано володіє «Газпром» і яка може мати інформацію про останні операції «Газпрому» щодо передачи акцій його голландських дочірніх компаній, про банківські рахунки «Газпрому» в Швейцарії і про місцезнаходження акцій «Північного потоку-2», що належать «Газпрому».

Використовувати цю інформацію НАК також планує для підготовки позовів в Нідерландах і Швейцарії.

«США — найважливіша юрисдикція. Вона вимагає найбільших витрат часу, але може мати самі дієві наслідки», — прокоментував звернення в американський суд глава правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв.