«Все в руках слідства». У Кремлі відповіли, чи відпустять українських моряків заради зустрічі Путіна та Трампа

Автор:
Олена Мельник
Дата:
«Все в руках слідства». У Кремлі відповіли, чи відпустять українських моряків заради зустрічі Путіна та Трампа

Пресслужба президента російської федерації

У Кремлі заявили, що не мають наміру відпускати полонених українських моряків, захоплених у Керченській протоці 25 листопада, заради зустрічі президента Росії Володимира Путіна й американського лідера Дональда Трампа.

Про це УНІАН заявив прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи заяву радника президента США з питань національної безпеки Джона Болтона.

«Переконані, що ця зустріч однаково важлива як для Москви, так і для Вашингтона», — сказав Пєсков.

Він підкреслив, що позиція США «не може бути підставою для порушення процесу судового розгляду і слідства, яке ведеться проти порушників державного кордону РФ».

«На долю української команди може вплинути процес слідства, а також, якщо до цього дійде — рішення суду», — зазначив Пєсков на питання, чи вплине позиція США на долю українських полонених.

Проте прес-секретар підкреслив, що Росія і далі готова провести двосторонню зустріч на вищому рівні, а також інші зустрічі для обговорення нагальних питань, які стосуються «наших двох країн та питань стратегічної безпеки всього світу».

На питання, чи не здається йому, що полонені українські військові моряки і три кораблі «заважають» обговоренню світових проблем, Пєсков сказав: «Безумовно, нам так здається, і ми згодні, і тому розраховуємо, що до такого ж висновку дійдуть і США».

Також Пєскова запитали, чи можуть моряків і кораблі звільнити до судового розгляду по суті.

«Ведеться слідство, за результатами слідства документи передаються або не передаються в суд. Тут усе в руках слідства. Є факт порушення держкордону, є порушники держкордону і долучені до справи ось ці катери», — заявив Пєсков.

  • Радник президента США з питань національної безпеки Джон Болтон заявив, що не бачить підстав для зустрічі Дональда Трампа і президента РФ Володимира Путіна найближчим часом, поки Росія не відпустить українські кораблі та моряків.
  • 27 і 28 листопада в анексованому Криму російський суд заарештував усіх українських моряків, яких РФ затримала в Керченській протоці. Після цього військових вивезли в СІЗО «Лефортово» в Москві.
  • Україна наполягає на негайному звільненні моряків, називаючи їх полоненими, і звинувачує Росію в агресії в Азово-Керченській акваторії.