Парламент Косова проголосував за створення армії. Белград боїться етнічних чисток сербів

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Парламент частково визнаної республіки Косово більшістю голосів схвалив створення власної армії країни, передає агентство AP.

Як повідомляють, усі 107 депутатів Косово, присутніх у парламенті на 120 місць, у пʼятницю, 14 грудня, проголосували за прийняття трьох законопроектів, що перетворюють наявні Сили безпеки Косово у складі 4 тисяч осіб у регулярну, легкоозброєну армію.

Сербія гнівно відреагувала на це голосування, заявивши, що створення армії Косово поставить під загрозу мир у регіоні. Белград побоюється, що головна мета цього кроку полягає в тому, щоб прибрати етнічних сербів з півночі Косово, але в Пріштіні такі мотиви заперечують.

  • Війна в Косово в 1991—1998 роках завершилася 78-денною повітряною кампанією НАТО в червні 1999 року, яка зупинила конфлікт сербів та албанських сепаратистів.
  • У 2008 році парламент Косова оголосив про повну незалежність від Сербії, яка незалежність Косова так і не визнала. Сьогодні, згідно з Конституцією Сербії, Косово є її частиною і називається Автономний край Косово і Метохія. Де-факто регіон не контролюється Белградом і не підпорядковується Сербії.
  • Незалежність регіону визнали 111 країн, не визнали — 63, у тому числі й Україна.
  • У серпні президенти Сербії та частково визнаної республіки Косово заявили, що «можуть переглянути кордони». Європейські політики виступають проти перегляду і бояться, що цей акт «викличе ефект доміно» на Балканах.