Bloomberg оновив «Гід песиміста» на 2019 рік: Путін може направити більше військ на Донбас, а світу загрожує голод

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Агентство Bloomberg оновило свій «Гід песиміста» — традиційний список найбільш несприятливих прогнозів на 2019 рік від аналітиків агентства.

«Гід песиміста» від Bloomberg є одним з важливих маркерів, на які орієнтуються інвестори в усьому світі. Навіть якщо прогнози аналітиків не збуваються, думка агентства про те, який сценарій буде найгіршим для світу, показує глобальні тенденції.

Так, з восьми негативних сценаріїв на 2018 рік почав збуватися тільки один, і не так, як передбачав Bloomberg. Криптовалюти не замінили традиційні гроші, Північна Корея не атакувала США, а електрокари не поклали кінець нафтовій ері — проте жорсткий економічний конфлікт між США і Китаєм справді розгорнувся в 2018 році. Багато аналітиків називають його «торговою війною», хоча вона розвивається не так стрімко, як побоювалося агентство.

Серед основних загроз на 2019 рік Bloomberg називає продовольчу криза, політичну нестабільність та ескалацію конфлікту між Сходом і Заходом.

Спека і посухи

Аналітики припускають, що 2019 рік може стати найспекотнішим за всю історію метеоспостережень. Через це в усьому світі збільшиться кількість лісових пожеж, посух та повеней, що може додати потерпілих від катаклізмів в потік мігрантів та загострити проблему нестачі їжі.

Дорогий хліб

Спека і брак дощів можуть підірвати аграрний потенціал багатьох провідних регіонів виробництва їжі. Потерпати можуть Австралія, Південно-Східна Азія і країни Чорноморського регіону.

Конфлікт між Заходом і Сходом

Bloomberg пише, що президент Росії Володимир Путін може таємно наростити російську військову присутність на окупованому Донбасі на сході України, розпалюючи конфлікт у свого головного конкурента в торгівлі пшеницею.

У той же час продаж російських ракетних систем Туреччині з великими знижками може підштовхнути турецького лідера Реджепа Таїпа Ердогана до розриву все більшої кількості звʼязків із Заходом. Це, в свою чергу, може призвести до початку розпаду альянсу НАТО.

Туреччина може істотно посилити військово-морське угруповання в районі Босфору і Дарданелл, що ускладнить поставки українського зерна на ринки Близького Сходу та Африки.

Торгова війна Китаю і США, незважаючи на нинішні спроби врегулювання, може продовжити набирати обертів, побоюються аналітики. Агресивна риторика Сі Цзінь Піна щодо статусу Тайваню створить напруженість у відносинах країн. У Південно-Китайському морі, де проходять ключові торгові шляхи, можуть активізуватися пірати, що дасть китайському лідеру привід взяти ситуацію під контроль силовим шляхом.

Протести по всьому світу

Глобальна криза продовольства негативно позначиться на усіх країнах світу. Bloomberg припускає, що на Філіппінах почнуться протести, які жорстко придушить авторитарна машина президента Дутерте. Єгипет як найбільший світовий імпортер зерна також постраждає від протестів, які можуть бути викликані спробою уряду скоротити субсидії. Зазначимо, саме з протестів у відповідь на підвищення цін на хліб почалася єгипетська революція 2011 року.

Мігранти в Європі

Безперервний потік біженців може посилити соціальну напруженість у Європі. При цьому Туреччина на тлі все більш прохолодних відносин із Заходом може перестати приймати біженців за програмою, в яку Євросоюз вкладає мільярди євро.

Жорсткий Brexit

Велика Британія може вийти з ЄС, не уклавши угоди в березні та стане обʼєктом заздрості для низки політсил на континенті. Настрої щодо виходу з Євросоюзу почнуть набирати обертів у Франції, Чехії та Італії.