Вночі: Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з Криму, полонений український моряк відмовився свідчити росіянам, у Донецькій області 65 шкіл закрили на карантин

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Генасамблея ООН підтримала резолюцію проти мілітаризації Росією Криму

Генасамблея ООН ухвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим і м. Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів». Резолюцію раніше внесла група з сорока держав на чолі з Україною. За проголосували 66 держав-членів, проти — 19, утрималися — 72. У документі наголошується на загрозах безпеці, які Росія створює для України, Чорноморського регіону і всієї Європи перекиданням до Криму військ і зброї, зокрема літаків і ракет, здатних переносити ядерний заряд. Вперше звучить прямий заклик до Росії негайно вивести з Криму свої війська і негайно припинити його тимчасову окупацію. В ООН від Росії вимагають припинити блокувати кораблі в Керченській протоці, а також не перешкоджати судноплавству в морях.

Ще один полонений український моряк відмовився свідчити росіянам

Матрос катера «Нікополь» Сергій Цибізов заявив російським слідчим, що він є військовополоненим і не буде свідчити. Як повідомив адвокат Микола Полозов, він став девʼятим моряком, хто заявив про себе як про військовополоненого під протокол. За словами адвоката, настрій у Сергія бадьорий, він не пригнічений. Тиск на нього не чинився. Українець перебуває в двомісній камері з людиною на імʼя Дмитро. Вони практично не спілкуються. Сергій Цибізов повідомив, що у нього періодично болить серце. Він уже звернувся до лікаря СІЗО і сподівається, що в найближчі дні його оглянуть.

У Донецькій області на карантин закрили 65 шкіл

У Донецькій області 65 шкіл закрили на карантин через нестабільну епідемічну ситуацію із захворюваністю на грип і гострі респіраторні вірусні інфекції. На карантин в регіоні вже закриті 8 шкіл у Добропіллі, 31 школа в Краматорську, 3 школи в Вугледарі, 9 шкіл у Волноваському районі, чотири школи в Лиманському районі, по дві школи в Великоновосілківському, Нікольському, Марʼїнському та Словʼянському районах, а також по одній школі в Добропільському та Олександрівському районах.

Трамп планує створити єдине Космічне командування США

Американський президент Дональд Трамп планує підписати до кінця року розпорядження про створення Космічного командування США як важливого військового командування. Цей крок фактично відтворить Космічне командування США, яке існувало у 1985—2002 роках. Після терактів 11 вересня його розформували, щоб можна було створити Північне командування США із орієнтацією на захист батьківщини.

Глава МВС Франції зустрінеться з поліцейськими профспілками на тлі їх закликів до протестів

Міністр внутрішніх справ Франції Крістоф Кастанер планує з 18 грудня провести зустрічі з представниками поліцейських профспілок на тлі їх закликів до протестів. «Саме в дусі діалогу і взаємної довіри ми надамо чіткі відповіді нашим силам безпеки, в чиїй відданості я не сумніваюся», — зазначив він.