Кабмін продовжив дію ембарго і мита на товари з Росії. Скільки будуть діяти обмеження?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Кабінет міністрів на засіданні 18 грудня продовжив дію двох постанов від 2015 року, які встановлюють ряд торгових обмежень для Росії.

Так, уряд до кінця 2019 року продовжив дію постанови № 1146 від 30 грудня 2015 року, якою Україна ввела для товарів з Росії ввізні мита. До цієї постанови Кабміну для російських товарів діяли митні преференції в межах Договору про вільну торгівлю.

Режим вільної торгівлі з Україною в 2015 році першою призупинила Росія, і рішення Кабміну стало відповіддю на торговельні обмеження з боку Москви.

Крім того, так само на рік, до 31 грудня 2019 року, Кабмін продовжив і дію постанови № 1147 від 30 грудня 2015 року. Ця постанова вводить ембарго на низку російських товарів.

У перелік російських товарів, які потрапили під українське ембарго, входять мʼясо, риба, крупи, зерно, хлібобулочні вироби, молочні продукти, кава, чай, горілка, пиво, сигарети, кондитерські вироби, корми, низка хімікатів (у тому числі й деякі мінеральні добрива) та залізничне обладнання.

Крім цього, прийнятий Кабміном документ посилює формулювання умови скасування відповідного ембарго. Згідно з рішенням уряду, Україна зніме ембарго на товари з Росії «після припинення застосування РФ дискримінаційних та / або недружніх дій щодо України».