Вночі: Росія витратить майже $300 мільйонів на блокування Telegram, премʼєр-міністр Бельгії подав у відставку, а Google та Facebook оштрафували на $455 тисяч за політичну рекламу

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Росія витратить майже $300 мільйонів на блокування Telegram

У 2019 році Роскомнадзор планує впровадити нову технологію боротьби із забороненими сайтами і сервісами, зокрема з Telegram. За даними джерел ВВС, влада готова витратити на це до 20 млрд рублів (майже $300 млн). Досі спроби блокувати месенджер Павла Дурова були марними.

Google та Facebook оштрафували на $455 тисяч за порушення правил політичної реклами

У США суд штату Вашингтон зобовʼязав компанії Google і Facebook виплатити $455 тис. через те, що компанії не зберегли на своїх сайтах записи про замовників політичної реклами. Google оштрафували на $217 тис., а Facebook — на $238 тис. Гроші компанії виплатять для врегулювання претензій влади за двома судовими позовами, в яких їх звинуватили в недотриманні законів штату про прозорість політичних оголошень.

Премʼєр-міністр Бельгії подав у відставку

Премʼєр-міністр Бельгії Шарль Мішель 18 грудня оголосив про свою відставку. Під час виступу в парламенті в Брюсселі він заявив, що одразу ж звернеться з відповідною заявою до короля країни. Незадовго перед цим бельгійський парламент висловив Мішелю вотум недовіри. За таке рішення проголосували представники соціал-демократів за підтримки партії «Зелених». Причиною для відставки премʼєра стала урядова криза, яка вже десять днів триває у країні. Король Бельгії Філіп прийняв премʼєр-міністра Шарля Мішеля у брюссельській королівській резиденції Лакен і призупинив рішення про його відставку. 19 грудня він обговорить ситуацію з керівниками політичних партій.

Держсекретар США провів розмову з Епіфанієм

Державний секретар США Майкл Помпео провів телефонну розмову з предстоятелем Православної церкви України митрополитом Епіфанієм, підкресливши підтримку США релігійної свободи та українського суверенітету. Помпео закликав поважати право українців на свободу віросповідання.

В анексованому Криму активіста Мустафаєва помістили до психіатричної лікарні

RFE / RL

Учасника кримськотатарського громадського руху «Кримська солідарність» Сервера Мустафаєва, утримуваного в СІЗО в анексованому Сімферополі, на місяць помістили до психіатричної лікарні для нібито визначення осудності. Український омбудсмен Людмила Денісова звернулася через це до російського уповноваженого з прав людини Тетяни Москалькової. У листі вона просить вжити заходів для припинення порушення прав громадянина України Сервера Мустафаєва. Денісова назвала такі дії порушенням його прав і приниженням людської гідності.